válaszolt a busztársaság és a szakszervezet elnöke

2020.08.01. 07:15

Szabálytalan volt a kulcsi buszos ellenőrzés

A büntetőfékezéses ellenőrzés kapcsán továbbra is tart a nyomozás. A busztársaság szerint nem tekinthető szabályosnak az ellenőrök eljárásrendje.

Héjj Vivien

Az utasok testi épségét is veszélyeztette a busz „büntetőfékezés” jellegű megállítása

Fotó: Ladóczki Balázs / Nógrád Megyei Hírlap

Mint azt megírtuk, rendőrségi vizsgálat indult egy autóbuszos ellenőrzés kapcsán. Az autóval érkező ellenőrök büntetőfékezéssel és leszorítással kényszerítették megállásra Kulcs és Dunaújváros között az autóbuszt, veszélyeztetve az utasok épségét is. A dunaújvárosi sofőr elmesélte a történteket. Kiemelte, az ellenőröket szállító autón semmilyen jelzés nem utalt az ellenőrzés tényére.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/fekezessel-kenyszeritettek-megallasra-a-dunaujvarosi-buszt-a-rendorsegi-eljaras-folyamatban-van-4176830/[/embed]

Az esettel kapcsolatban kikértük a Volánbusz véleményét is. Reagálásuk szerint általános szabályként az ellenőröknek a járat kijelölt megállójában kell felszállniuk az autóbuszra. A járművet menet közben csak kiépített megállóhelyen vagy autópálya-pihenőben lehet kiinteni a KRESZ szabályainak betartása mellett. Az ellenőrzést végző autó hátsó szélvédőjén elektronikus futó fénnyel, ennek hiányában piros tárcsával kell jelezni az ellenőrzési szándékot. (Az ellenőrzési tevékenységet a Volánbusznál egy külső szolgáltató végzi.)

Az utasok testi épségét is veszélyeztette a busz „büntetőfékezés” jellegű megállítása
Fotó: Ladóczki Balázs / Nógrád Megyei Hírlap

Dobi István, a KDSZSZ elnöke lapunknak elmondta, nem tartja elfogadhatónak azt az eljárásrendet, ami az említett eset során történt.

– Ugyanúgy kéne végrehajtani az ellenőrzést, mint a vonatoknál: felszáll az ellenőr, leellenőrzi a járatot, ezután vagy a következő megállóban vagy a végállomáson leszáll. Az ellenőrök várjanak a megállóban! Az, hogy nyílt úton megállítanak egy autóbuszt, számunkra elfogadhatatlan – magyarázta az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában