Koronamásolat és a hatalmas falfestmény is látható

2020.08.16. 07:50

Idén is várja a látogatókat a Városháza

Mindig nagy izgalom bejutni a polgármester „munkahelyére”, vagy éppen megtekinteni a helyet, ahol a képviselők a város fontos döntéseit hozzák. Ám ezúttal nem ügyintézésre, hanem különleges sétára invitálja a város a látogatókat a Nyitott városháza programsorozatán, melynek keretében augusztus 23-ig nézhet körbe bárki az épületben. Íme néhány ismert és kevésbé ismert tény a város első számú épületéről és a benne rejtőző kincsekről.

S. Töttő Rita

Most bárki megfejtheti a városháza titkait! Fotó: Simon Erika

A Királyi napok keretében ezúttal is várja a Nyitott városháza programsorozat az érdeklődőket, akik augusztus 23-ig 10 és 19 óra között kukkanthatnak be Székesfehérvár önkormányzatának főépületébe.

Érdemes is így tenni, mert a mai városháza csodálatos barokk épületének emeletén őrzik a Szent Korona, az országalma és a koronázási kard hiteles másolatát. A 2013-ban közadakozásból megvásárolt Szent Korona-másolat egészen közelről, üveg mögött megcsodálható, s akkor bárki saját szemével láthatja: a másfél kilogramm súlyú korona alapját ezüst adja, a bevonat pedig arany. Rajta tizenkilenc zománckép, nyolc ablakos zománckép, 80 almandin, 4 zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt és 1 türkizkő pompázik.

Most bárki megfejtheti a városháza titkait! Fotó: Simon Erika

Azt már kevesebben tudják, hogy ha a városháza udvarára lépnek, fontos helyszínre állnak: az 1938-ban itt tartott országgyűlésen döntöttek arról, hogy augusztus 20-a nemzeti ünnep és munkaszüneti nap lesz. Így is kötődik hát Székesfehérvár az augusztus 20-i ünnepségekhez. Az első emeleti folyosón azonban további érdekességek várják az érdeklődőket: Aba-Novák Vilmos hatalmas méretű falfestményei az 1938-as emlékév eseményeit örökítik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában