nemcsak a pályán, a vízparton is otthon van

2020.08.23. 11:30

Góbi Henrik akár egy órára is felszerel

Góbi Henrik neve nemcsak kosárlabdás berkekben cseng igen jól, hanem a horgászok között is elismerik, s nem utolsósorban évtizedek óta, ha ideje engedi, megtaláljuk őt a vízparton. Nemcsak kifogni szereti a halat, hanem szívesen el is készíti a jelenleg edzőként tevékenykedő, korábbi 40-szeres magyar válogatott kosárlabdázó.

Káldor András

Az egykori válogatott kosaras télen-nyáron megtalálható a vízparton

Fotó: Góbi Henrik

Mikor, hány évesen vett először horgászbotot a kezébe?

– Tizennégy évesen, a Holt-Tisza partján történt, akkor költöztünk oda, ahol aztán az új barátságok mellett örök szerelemmé vált a pecázás is.

Milyen hal volt az első fogása?

– Emlékeim szerint egy keszegféle lehetett, mert úszóval próbálkoztam elsőre.

Hol pecázik legszívesebben? Van esetleg kedvenc tava?

– Az idők folyamán ez mindig változott. Amikor Kaposváron játszottam, akkor nagyon szerettem a Töröcskei-tározót, majd azt lehet mondani, hogy itt, Fehérváron elég rendesen körbejártam a tavakat. Amikor először játszottam az Albacompban, a kilencvenes években, a sárszentmihályi tavakat látogattam. Egy időben a Palotavárosi-tavak mellett laktam, akkor oda természetesen elég sűrűn jártam. Most pedig a lakhelyemhez, Szabadbattyánhoz és az M7-es autópályához közel eső tóban horgászom immár harmadik esztendeje. Még a megyében vannak olyan helyek, ahol nem jártam, terveim között szerepel, hogy ellátogassak Nagylókra, a Piroska-tóhoz. Lovasberényben, az erdő közepén van egy kis tó, ide nagyon szeretek járni, de a barátaimmal felfedeztem a Fehérvárcsurgói-tározót is.

Az egykori válogatott kosaras télen-nyáron megtalálható a vízparton
Fotó: Góbi Henrik

Milyen halra megy igazán?

– Mindig úgy vagyok vele, és ezt hangoztatom is: ami jön! Általában békés halakra horgászom. Volt egy időszak, a Szolnok színeiben kosaraztam, akkor szinte állandóan a Tiszán voltunk, és a folyó által biztosított halakból, amit tudtunk, azokat nagy élvezettel fogtuk. Ez teljesen más horgászat volt a Tisza vadvizén.

Biztos vagyok benne, hogy szereti a halat. Melyik a kedvenc halfajta, melyiket fogyasztja?

– Sokfélét kedvelek, a harcsát nagyon szeretem rántva vagy éppen harcsapaprikásként. De a süllő egészben süt­ve, a pontyból készített halászlé, valamint a rácponty tejföllel szintén a favoritok közé tartozik. Legtöbbször én főzöm, sütöm meg ezeket közösen a feleségemmel.

Góbi Szabadbattyánnál fogta ezt a példányt
Fotó: Góbi Henrik

Mekkora és milyen fajta volt a legnagyobb hal, ami a horgára akadt?

– Annyira nem tartom számon, több méretes hallal volt már dolgom, de néhány évvel ezelőtt Móron fogtam egy 17 kilós pontyot, ez volt talán a legnagyobb.

Barátokkal vagy netán egyedül ül ki a partra?

– Szeretek egyedül horgászni, a barátaimmal akkor szoktam együtt menni, ha egy számomra ismeretlen helyre mennek, és meghívnak, bemutatják a lehetőségeket.

Részt szokott venni versenyeken is? Mi volt a legjobb eredménye?

– Mostanában már nem nagyon, mert eléggé feszített az időbeosztásom, de játékoskoromban jobban tudtam előre a programomat, akkor több fehérvári versenyen részt vettem. Töröcskéhez kötődik a legjobb eredményem, ott sikerült nyernem a kilencvenes évek végén.

Volt olyan horgászkalandja, amely igazán említésre méltó és örökké emlékezetes marad?

– Egyet külön nem tudnék kiemelni, de rengeteg olyan élményem van, amelyek egy hétre meg tudnák tölteni a Fejér Megyei Hírlapot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában