Nincs megállás

2020.08.14. 20:00

Folyamatosan épül-szépül és megújul Sárkeresztúr – Pályázati forrásból több beruházás is zajlik egyszerre

A község jövője biztató képet mutat: a település vezetése arra törekszik, hogy minden megvalósítható és a fejlődést elősegítő pályázati lehetőséget megragadjon. A nyertes tendereknek köszönhetően jelenleg három nagyon fontos területre koncentrálnak, melyek elősegítik az itt élők életkörülményeinek javulását.

Kecskés Zoltán

EFOP-forrásból hét szociális bérlakás épült, mely magában foglalta a kerítésépítést is Fotó: önk

Nagyon elégedett az elmúlt időszak munkálataival és nyertes pályázataival Csutiné Turi Ibolya polgármester, amiből csak profitálhatott a két­ezer-ötszáz lelkes község. Így ezen az úton kívánnak továbbhaladni a közeljövőben is.

– A KLIK-forrásból egy új építésű, modern, 21. századi általános iskola épülhet a faluban. Eddig sajnos szükségtantermekben tanultak a diákok, de a beruházásnak köszönhetően egy nyolc tantermes intézmény építése valósulhat meg a jövőben. A projekt háromlépcsős, több etapból áll. Az első szakasz részeként augusztus 31-ig, tehát a tanév kezdetéig négy új tantermet és egy új tanári szobát adnak át, beleértve az új, korszerű vizesblokkokat is. A munkálatok jelenleg is zajlanak, ha a vírus nem szól közbe, akkor szeptembertől az alsó tagozatosok már birtokukba is vehetik az új otthonukat. Annyit elárulhatok, hogy már most nagyon gyönyörű, minden sárkereszt­úri lakos büszke lehet rá. A következő két év nyári szüneteiben pedig megvalósul a további, két-két tanteremmel történő bővítés. Ez hatalmas dolog számunkra!

Másik örömteli hír, hogy mindeközben a Vidékfejlesztési program keretében 23 millió forintból (hárommillió forint az önkormányzati önrész) az óvoda konyhájának bővítése is lázasan folyik, amely szintén elkészül a tervek szerint az oktatási év kezdetére.

– Nagy erőkkel dolgozik a kivitelező az óvoda konyhájának átalakításán, amire azért volt szükség, mert már nehezen tudta ellátni a feladatát az egyre növekvő igények miatt. A konyha szolgálja ki az óvodásokat, az iskolásokat, a helyi időseket, valamint a szociális étkeztetést is kiemelten kezelik. Ezért volt égető szükség a bővítésre, ami a falak áthelyezésével és a belső terek átrendezésével valósul meg. A kivitelező pontos, precíz, és nagy tapasztalattal rendelkezik, így minden az ütemterv szerint halad. Már alig várjuk, hogy a nyár végén a saját szemünkkel láthassuk a végeredményt.

A Sárkeresztúri Általános Iskola több lépcsőben épül: augusztus 31-ig négy tantermet és egy tanári szobát adnak át Fotó: önkormányzat

Mindemellett igazi kurió­zumnak számít, hogy egy ilyen kis településen 190 milliós forrásból hét szociális bérlakás épülhetett. A polgármester elmondta, hogy összesen 32 ember költözhet be ebben a hónapban.

– A lakások egyenként 67 négyzetméteresek, vadonatúj építésűek, tehát korszerűek. Nagyon örülünk, hogy ezt a tendert sikerült megnyernünk, amely tovább javítja a település lakhatási helyzetét. Igyekeztünk ezzel segíteni azokat az embereket, családokat, akik nehéz körülmények között éltek eddig.

Azonban fontos megemlíteni, hogy komoly rostán kellett átesniük a beköltözőknek: elvárás velük szemben a rendszeres jövedelem és tartozásnélküliség igazolása, illetve az eddigi lakókörnyezetükre való igényesség is befolyásoló szempont volt. Maga az építkezés a tavalyi évben valósult meg, idén tavasztól pedig a tereprendezés, közműbekötés, valamint a közfoglalkoztatás keretében a kerítésépítés szerepelt a kiemelt feladatok között. Ez a projekt pedig szintén hatalmas dolog egy ilyen kis község életében.

EFOP-forrásból hét szociális bérlakás épült, mely magában foglalta a kerítésépítést is Fotó: önk

A nemzeti ünneppel kapcsolatban Csutiné elárulta, hogy idén is megtartják a családi hangulatú lecsófőző versenyüket további közösségi programokkal bővítve, fokozottan ügyelve a járvány miatti előírásokra. Mint mondta, a munka mellett a kikapcsolódást is biztosítani kell, ez az esemény pedig kiváló lehetőséget teremt erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában