súlyosbodik a helyzet

2020.08.26. 10:48

Ezekből az országokból a legnagyobb a koronavírus behurcolásának veszélye

Az új típusú koronavírus behurcolásának a veszélye a magyar turisták által is látogatott, külföldi tengerparti üdülőhelyekről a legnagyobb. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy szeptember elejétől szigorítások várhatóak, ezért senki ne szervezzen az érintett déli államokba kirándulást.

origo

Érdemes testre szabott utasbiztosítást kötni, amit az utazás célpontja is befolyásol

Fotó: Pixabay.com

Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország a legismertebbek közülük, de súlyos a helyzet egyes divatos észak-afrikai nyaralóhelyeken, például Egyiptomban is. Bár nem délre, hanem tőlünk nyugatra van, rossz a helyzet Franciaországban is. Ezek közül Egyiptom már most vörös zónában van, Spanyolország sárgában, a többi pedig zöld jelzésű. Ezek a jelzések azonban – ahogy Orbán Viktor azt előre jelezte – szeptembertől megszűnhetnek, és újfajta értékelés lesz. Járványügyi összefoglalónkban ezeket az országokat vizsgáljuk.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! péntek reggeli műsorában kijelentette, hogy szükség lesz új tiltó intézkedésekre a járvány miatt. Elmondta, hogy a legtöbb európai országban romlik a helyzet, ezérta fertőzés behurcolása a legnagyobb veszély Magyarországra nézve. A kormányfő hangsúlyozta: a behurcolással szemben föl kell lépni. Ennek érdekében szeptember 1-től új szabályozás lép életbe,mert már nem lehet fenntartani a határátlépésnek az úgynevezett szín alapú országjelölési rendszerét, hanem szigorúbb intézkedések kellenek. Orbán Viktor külön hangsúlyozta, hogy déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki sem. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója arról beszélt az M1 műsorában, hogya koronavírus behurcolását a leghatékonyabban határintézkedésekkel lehet megakadályozni. Szerinte ezért a beléptetést, az ellenőrzést és a karanténfeltételeket szigorítani kell, valamint felül kell vizsgálni azokat a besorolásokat, amelyeket az elmúlt hónapokban kialakítottak – írja az origo. A vírus behurcolásának veszélye la magyar turisták által is látogatott, külföldi tengerparti üdülőhelyekről a legnagyobb.A leginkább érintett, úgynevezett déli államok a következők: Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország. Ezeken kívül érdemes még kiemelni Franciaországot.

Spanyolország

Az Európai Unión belül Spanyolországban a legmagasabb a regisztrált fertőzöttek száma, világszinten pedig a kilencedik legfertőzöttebb,az országgal szemben így több állam visszaállította a beutazási korlátozásokat, a magyar kormány pedig sárga zónába helyezte. A spanyolok kedden hozták nyilvánosságra a hétvégi adatokat: szombaton 6900 fertőzést mutattak ki, ami május 25. óta a legmagasabb szám. Vasárnap 3950, hétfőn 2080, kedden pedig 2415 új esetet regisztráltak. Arról nincsenek információk, hogy mennyi az aktív fertőzöttek száma, mert a Pedro Sánchez vezette balközép-radikális baloldali kormánykoalíció nem hozta nyilvánosságra ezt az adatot. A fertőzöttek összlétszáma meghaladta a 423 ezret, a halottak száma a 29 ezerhez közelít. A legtöbb új fertőzést Madridban és Katalóniában regisztrálták. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a járványügyi gócok mintegy 43 százaléka közösségi összejövetelekhez, 20 százalékuk pedig munkahelyekhez köthető. Más államokhoz hasonlóanSpanyolországban is elsősorban a belföldi és külföldi turisták körében kedvelt tengerparti részeken terjed a vírus, különösen a fiatalok körében. A tengerpartokon a strandok mellett kiemelt veszélyt jelentenek a szórakozóhelyek, bárok és éttermek. Az éjszakai szórakozóhelyeket augusztus folyamán több régióban újra bezárták, azonban az ország egész területén még nem. Kedden Sánchez miniszterelnök bejelentette, hogy a hadsereget is bevetik a kontaktkutatás érdekében, egyelőre 2000 katona fogja segíteni ezt a tevékenységet.

Olaszország

Olaszországban augusztus 17-től bezárták a diszkókat, és éjszakánként maszkok viselését rendelték el közterületeken. Vasárnap 1209 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ami május 12. óta a legmagasabb szám. Hétfőn 953, kedden 876 új esetet mutattak ki. A fertőzöttek összlétszáma 262 ezerhez közelít, a halottaké pedig meghaladta a 35 ezret. Az aktív esetek száma kedden 19 714 volt, ami a július 30-i 12 076-hoz képest nagyon jelentős emelkedés. Az országban is főleg a tengerparti részeken terjed a vírus, a hordozók pedig elsősorban 40 év alattiak. A járványhelyzet három tengerparti régióban, Lazióban (amelynek központja Róma), Venetóban (ahol Velence is található), illetve Abruzzóban a legsúlyosabb.

Horvátország

Horvátországban vasárnap 275, hétfőn 136, kedden pedig már 219 új esetet mutattak ki. Ez jóval alacsonyabb a spanyol és az olasz számoknál, de figyelembe kell venni, hogy míg Olaszország 60 milliós, Spanyolország 45 milliós ország, addig Horvátországban alig 4 millióan laknak. Az aktív fertőzöttek száma kedden minden eddigi rekordot megdöntött, 2231-re emelkedve. Az aktív esetek tekintetében a növekedés drámai mértékű, ez a szám augusztus 7-én még csak 552 volt.A fertőzöttek összlétszáma 8530, a halottaké 175. A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és a tengerparti Split-Dalmácia megyében regisztrálták:előbbiben 30, utóbbiban 71 embernél mutatták ki a koronavírust. A fővárosi esetek tengerparti nyaralásokhoz kötődnek. A vírus Horvátországban is elsősorban a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, a fiatalok a legfőbb terjesztők. A válságstáb ezért új szigorításokat vezetett be Split-Dalmáciában. Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy a teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb 50, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb 20 ember vehet részt. Ahogy arról az Origo már beszámolt, Spit-Dalmácián belülegy Makarska nevű 14 ezres kisváros számít gócpontnak, ami nagyon népszerű a külföldi turisták körében. Makarskán a Makarana Bar nevű éjszakai szórakozóhelyen kapták el legtöbben a fertőzést, amita német és az osztrák sajtó új Ischglként emleget,utalva arra az osztrák üdülővárosra, ahol tavasszal, a járvány kezdetén nagyon sokan megfertőződtek az ott síelők közül egy éjszakai szórakozóhelyen. Ugyanakkor hétfő este Davor Bozinovic belügyminiszter azt közölte, hogy amíg lehetséges, szigorításokat csak regionális szinten hoznak, azokon a helyeken, ahol járványgócok alakulnak ki, országos szinten tehát nem.

Görögország

Görögországban vasárnap dőlt meg a regisztrált napi fertőzöttek száma, aznap 283 új esetet mutattak ki, ami lényegesen több fertőzetett jelent, mint az úgynevezett áprilisi csúcson diagnosztizált 156. Hétfőn 155, kedd pedig 168 új esetet regisztráltak. Az aktív fertőzöttek száma is minden eddigi rekordot megdöntött, kedden ez a szám 4940 volt,ami drámainak nevethető az augusztus 9-i 1607-hez képest. A fertőzöttek összlétszáma 9 ezer körül van, a halottaké 243. Niki Kerameusz görög oktatási miniszter hétfőn bejelentette, hogy mind a diákoknak, mind pedig a tanároknak kötelező lesz a maszk viselete a termekben és egyéb, az iskola területén lévő zárt terekben. A miniszter hozzátette, hogy a szigorítás az osztályok létszámát 17 főre korlátozza. A fertőzés Görögországon belül is elsősorban a tengerparti üdülőhelyeken terjed, különösen a fiatalok körében, és fennáll annak a veszélye, hogy a turisták Európa-szerte széthordozzák a vírust.

Egyiptom

Egyiptom ugyan túl van a csúcsponton, amely az európai államoktól eltérően nem a tavasszal, hanem júniusban következett be, de a fertőzöttek száma relatíve még mindig magas,a magyar kormány ezért vörös zónába sorolta, ahova nem javasolja az utazást. Hétfőn 138 új esetet mutattak ki, vasárnap pedig 103, ami jelentős csökkenés a június közepi 1500-1700 fertőzötthöz képest. Aktív fertőzöttek 25 381-en vannak, ez a szám július végén 55 ezer körül volt.A fertőzöttek összlétszáma a 98 ezerhez közelít, a halottaké 5280. Az észak-afrikai ország július 1-től nyitotta meg a határait a külföldi turisták előtt, augusztus 7-től pedig csak 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel rendelkezőket enged be az országba, de van kivétel. Az egyiptomi hatóságok bejelentése szerint azok, akik légi úton érkeznek Sarm es-Sejkbe, Gurdakába, Tabába, Marsza Matrúhba vagy Marsza Alamba, azok mentesülnek a szigorított követelmények alól. Azok a külföldi állampolgárok, akik Kairóban tartózkodnak, és nincs tartózkodási engedélyük,nem utazhatnak tovább Egyiptom három kedvelt tengerparti üdülőközpontjába (a Vörös-tengerhez, a Dél-Sínai-félszigetre illetve Marsza Matrúhba).Belföldi repülőjegyet sem válthatnak olyan külföldiek, akik csak turista vízummal érkeztek az országba. Egyiptomban is elsősorban a külföldi turisták körében népszerű tengerparti üdülőhelyeken terjed a vírus,nem véletlenül épp azokon a helyeken rendeltek el korlátozásokat. Khaled Al-Anani idegenforgalmi miniszter szerint az ország havonta egymilliárd dollárt veszít a külföldi látogatók hiánya miatt.

Franciaország

Olivier Veran francia egészségügyi miniszter egy vasárnap adott interjújában arról beszélt, hogy a koronavírus ugyan négyszer olyan gyorsan terjed a 40 év alattiak körében, mint a 65 év felettiek között, de figyelmeztetett arra is, hogy a fertőzés terjedése gyorsul az idősek, illetve a krónikus betegek körében. A miniszter hozzátette, hogy Emmanuel Macron államfőhöz hasonlóankizárja annak a lehetőségét, hogy újra kijárási korlátozásokat vezessenek be Franciaországban,de azt lehetségesnek mondta, hogy bizonyos helyeken lesznek korlátozó intézkedések, egyelőre konkrétumokat nem mondott. Olivier Veran szerintjelenleg 38 koronavírus gócpont van az országban, többnyire olyan helyek, ahol korábban tömegrendezvények voltak. Franciaországban is jelentősrészben a tengerparti részeken terjed a vírus, amit sok külföldi turista is látogat. Az országban vasárnap 4897 új esetet regisztráltak, április 14 óta ez a legmagasabb szám.Hétfőn 1955, kedden pedig 3304 fertőzést diagnosztizáltak. Az aktív fertőzöttek száma kedden 132 090 volt, ami jelentős emelkedés az augusztus 1-i 76 151-hez képest. A fertőzöttek összlétszáma meghaladta a 248 ezret, a halottaké a pedig a 30 ezret. Kedden 4600 fertőzött szorult kórházi ellátásra, ami 90-el kevesebb, mint hétfőn, közülük 410-en vannak lélegeztetőgépen. Macron elnök kedden, a Twitter-oldalán egyértelmű járványügyi szabályok bevezetését ígérte, de egyebet nem közölt a terveiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában