horgászat

2020.08.23. 07:15

A felszerelést is magával vitte a hal

Rapszodikusan kapnak a halak a Velencei-tavon, s ez a viselkedés jól tükrözi az elmúlt időszak időjárását és a mostanában tapasztaltakat.

Tihanyi Tamás

Zólyomi László amurja 20 deka híján 11 kilót nyomott

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az esztendő 33. hetén is tartotta magát az igazi nyári idő. A nagy melegben jellemzően az esti, éjszakai órák voltak a legeredményesebbek, már ami a pontykapásokat illeti – jellemezte a közelmúltat horgászati szempontból lapunk kérdésére Bozai Zsolt, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének halőri csoportvezetője.

Kollégáival úgy tapasztalta, hogy az egyes napok között jelentős eltérések mutatkoztak a békés halak kapókedvében, egyik alkalommal viszonylag könnyedén összejött a kvóta, másnap azonban szinte alig evett a ponty és a keszeg. Amurt a héten elég jól fogtak, s volt a zsákmány között néhány nagyobb testű hal is.

Zólyomi László amurja 20 deka híján 11 kilót nyomott
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kapások intenzitására jellemző, hogy az egyik peches horgásznak nem sokkal a csali bedobása után olyan vehemens kapása történt, hogy az egész készségét botostól, orsóstól magával vitte egy vélhetően ponty vagy amur. A Velencei-tó vízszintje már hetek óta rendkívül alacsony, és ezen a helyzeten az utóbbi napok záporai és zivatarai sem segítettek: sajnos a téli csapadék hiánya ilyenkor megbosszulja magát. Pótlásra nem lehet számítani, hiszen a tározókat sem lehet engedni. Mivel a szeptembert is melegnek jósolják, egy ideig még számítani kell napi fél-egy centis párolgásra.

Az északi part horgászait érintő esemény, hogy rövidesen elkezdik a Szúnyog-szigeten a Kormorán egyesülethez tartozó kikötő kotrását, onnan a csónakokat szeptember 1-ig el kell távolítani. Ismételt vízre engedésükre legkorábban októberben lesz esély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában