Ládák, kannák, lapátok is lehetnek az újrahasznosított kupakokból

2020.07.28. 07:20

Szívekben gyűlnek a kis színes kupakok ország- és megyeszerte

Van maguknak szívük? Mármint az önök településén van már kupakgyűjtő szív? S hogy telik? Mór városában, a Köztársaság tér környékén, rézsút szemben a Szent Kereszt­templommal már szépen gyűlnek a kupakok.

Majer Tamás

Mór városában is szívben gyűlnek a kupakok

Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Persze a kupakok aztán jönnek-mennek, ha betelik, ürítik a gazdái, s jöhet a következő sereg flakonzáró alkalmatosság. A kupakgyűjtő szív kezdeményezés annak idején Dániából indult el hódító útjára, ma már számos magyarországi, illetve Fejér megyei településen is megtalálható efféle utcaholmi. A teljesség igénye nélkül: Alapon, Cecén, Dunaújvárosban, Móron. Mi ugyebár most éppen ez utóbbit kaptuk lencsevégre.

Az ásványvizek és a különböző üdítőitalok flakonjának kupakja mellett a dobozos gyümölcslevek és tejek csavaros kupakja is gyűjthető, sőt akár a flakonos mosószerek, öblítők, tisztítószerek, samponok és tusfürdők, továbbá a balzsamok és a testápolók kupakjai is. Ahogy akár a fogkrémes tubus teteje is jöhet.

Mór városában is szívben gyűlnek a kupakok
Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A felvásárlócégek kilo­grammonként fizetnek a kupakokért, információink szerint legalább harminc-negyven-ötven forintot, persze ez első hallásra nem sok, de hát: sok kicsi sokra megy. Gyakran karitatív célokra fordítják a gyűjtők az összeget. A kupakgyűjtés ilyen módja ráadásul egy érdekes-izgalmas utcadísze a fogadó településnek.

Nos, a műanyag-felvásárlók a kupakokat felaprítják, majd újraolvasztják. A folyamat egy későbbi pontján darabolóba kerül az anyag, s az eljárássorozat révén apró granulátummá szervesülnek a korábbi kupakok. Ezekből aztán zöldségtároló rekeszek, ládák, szemeteskukák, keverőedények, spatulák, öntözőkannák, lapátok vagy éppen gyeprácsok készíthetők.

Vagyis újrahasznosulnak a kupakok, s legalább azok nem gyarapítják tovább a kommunális hulladék mennyiségét. Az üres italosdobozok, illetve testápoló és -tisztító krémek, kencék tubusait záró kupakok összegyűjtését akár a gyerekekre is bízhatjuk, hogy ők is szokják a környezettudatos eljárásokat, megtanulják: egy kicsi odafigyeléssel is lehet segíteni egymást és a környezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában