közösségi terek kialakítására, térfigyelő kamerákra

2020.07.14. 07:25

Sikeres pályázatokat nyert fejlesztésre Kisláng

Három pályázati felhíváson legutóbb 37 millió forint jutott vidékfejlesztésre a Mezőföld egyesület pályázatai nyomán a térségben – tájékoztatta lapunkat a helyi közösség vezetése.

V. Varga József

Kislángon „hét nyelven beszélő” új játszóteret és szabadidőparkot avattak Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A koronavírus-járvány nem tört meg bennünket – mondta el lapunknak Tóth Terézia, a Mezőföld Helyi Közösség Egyesület elnöke és Tóth Balázs, a munkaszervezet vezetője. – Folyamatosan dolgoztunk, hol otthon, hol az irodában: végeztük a pályázatok ügykezelését, bírálatát, pontozását és hiánypótlását, kiküldtük a támogatói okiratokat, megtörténtek a kifizetések. A kislángi székhelyű egyesülethez a térségben két város, Polgárdi és Enying, valamint nyolc község, Dég, Kisláng, Lajoskomárom, Lepsény, Mátyásdomb, Mezőkomárom, Mezőszentgyörgy és Szabadhídvég tartozik.

Legfrissebb kimutatásuk szerint a térségben a LEA­DER-program hat felhívásán összesen 51 pályázatot tudtak támogatni. A Vidéken élek, vidéken dolgozom (mikrovállalkozások, őstermelők) konstrukcióban 22; a Turisztikai fejlesztések közül 4; a Szabadidő eltöltésére alkalmas terek, rehabilitációs terek kialakítása, meglévők fejlesztése közül 5 pályázatot. A Nonprofit szervezetek támogatása: eszközbeszerzés, kiadványkészítés elnevezésű ablak támogatására 16; a Mezőföldi hagyományőrző és kulturális rendezvények támogatására 2; a Települési közbiztonság növelése: új térségi kamerarendszerek kialakítása, meglévők fejlesztése címűre szintén 2 pályázatot.

Kislángon „hét nyelven beszélő” új játszóteret és szabadidőparkot
avattak Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A legutóbb például Kisláng önkormányzata 10,05 millió forint támogatást nyert az új játszótér és a szabadidőpark kialakítására (például: mászóka és tornyos kalandvár, kültéri fitnesz), az enyingi Boróka Mozgássérült Gyermekek Fejlesztéséért Alapítvány 9,64 milliót rehabilitációs tér kialakítására. A térfigyelő kamerarendszer kiépítéséhez Lepsény önkormányzata 7,74 millió, Szabadhídvég önkormányzata 7,71 millió forinttal gyarapodott. A kislángi katolikus plébánia 1,98 millió forintot tudott fordítani eszközbeszerzésre.

A LEADER-program az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része, neve a francia Liaison Entre Actions pour le Development de l’Economie Rurale (magyarul: Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) megnevezés kezdőbetűiből származik.

– A program célja, hogy a vidék fejlesztésére szánt európai uniós források ne egymástól elkülönült területeken (oktatás, egészségügy, mezőgazdasági fejlesztés, kulturális fejlesztés, vállalkozásfejlesztés stb.), és ne a helyi társadalom megkérdezése nélkül legyenek felhasználva, hanem integrált kezdeményezéseken keresztül, a helyi politikai, gazdasági szereplők és civil szervezetek bevonásával – tette hozzá Tóth Terézia és Tóth Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában