érettségi, szakma és esti képzés

2020.07.11. 07:00

Régi-új profilú középiskola a bicskei

Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vajda János Technikum néven indul szeptembertől a bicskei középiskola, pontosabban folytatódik a középfokú oktatás az 1952-ben alapított intézményben. Útkeresés, profilváltások jellemezték az utóbbi éveket, bizakodó mindenki a „járványos” hónapok múltával.

Zsohár Melinda

A névadó szobra áll a középiskola épülete előtt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A technikumi képzési forma az idősebbeknek ismerős, az ötéves időtartam alatt érettségit és szakmát szereztek a benne részt vevők. Lényeges különbség az eddigiekhez képest, hogy nem a négyéves képzés után kapnak érettségi bizonyítványt a tanulók, hanem az ötödik év végén, a technikusi végzettséggel együtt. A szakképző iskolai formában hároméves a képzés, nem érettségiznek a szakmai vizsgák mellett – ez a hajdani szakmunkásképzők mintájára működik. Szintén újdonság: ingyenes, esti képzéseken fogadják a felnőtteket mind technikumi, mind szakképző iskolai szinten.

Bottlik Zoltán igazgató tavaly óta vezeti az intézményt, kollégáival egyetemben nagy reményeket fűz a szeptemberi induláshoz. Továbbra is a Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozik a Vajda, mely középiskola 1957-től viseli Vajda János nevét. Az utóbbi években voltak gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola is, sorolja az igazgató, mostantól Vajda János Technikumként igyekeznek a korábban elkezdett szakmai profilt megtartani, s egyedit kínálni, a mai igényeknek megfelelően.

Bottlik Zoltán igazgató régi tablók előtt.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A technikumi formában közszolgálati technikusokat képeznek, mellyel rendészeti technikus és közigazgatási ügyintéző munkakört tölthetnek be a fiatalok. Szerteágazó területeken helyezkedhetnek el a tudásukkal: vagyonőr, testőr, közterület-felügyelő, illetve iratkezelő, irattáros, ügyintéző szakmákba léphetnek be, felkészülten. A teljesség igénye nélkül sorolja a lehetőségeket Bottlik igazgató, és igyekeznek széles körű tájékoztatást adni a környék általános iskoláinak is, remélve, hogy távolabbról is érkeznek majd tanulók a specializálódó intézménybe. Képeznek továbbá kereskedő és webáruházi technikusokat öt év alatt, érettségivel, valamint ugyanígy informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikusokat. Egyes területeken lényegében középvezetői szinten alkalmazható tudással bírnak majd a frissen végzett diákok, illetve a technikusi végzettség nyomán pluszpontokkal startolhatnak főiskolára, egyetemre. A szakképző iskola három évig tart, érettségit nem ad, a Vajdában kereskedelmi értékesítőket képeznek, azaz bolti eladókat, pénztárosokat, jegypénztárosokat s a kereskedelem számos területére alkalmas szakembereket.

A névadó szobra áll a középiskola épülete előtt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Még egy jelentős újdonság: a technikusi és a szakképző iskolai képzésbe belépő tanulók azonnal ösztöndíjat kapnak, tanulmányi eredményüktől füg­getlenül! A szakképző iskolások ezúttal magasabbat, a tervek szerint szeptembertől 14 ezer forintot havonta, míg a leendő technikusok hétezer forintot. A szakképzősökkel munkaszerződést kötnek az első év végén a sikeres szakmai ágazati alapvizsga nyomán, s a tanulmányi eredménytől függően munkabért kaphatnak – a minimálbér 10–50 százaléka között. Ugyanez igaz a technikusokra is, a 10. év végétől. Hangsúlyos a felnőttoktatás, nyomatékosítja Bottlik Zoltán. Égető szükség van olyan szakemberekre, akik nemcsak papíron szereznek képzettséget, de a változó piaci igényekhez igazodó, hasznos tudáshoz jutnak. Ebben is nagy elszántsággal kíván részt venni a bicskei Vajda János Technikum két-két éves időtartamban mind a technikumi, mind a szakképző iskolai szinten. Fontos kiemelni: a képzési idő lerövidíthető, egyéni tanrend szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában