Akár idén bekerülhet egy újabb épület

2020.07.28. 11:30

Mini-Csákvár, nagy hírnév – Átköltöztek Dornyi Mihály alkotásai a cukrászda udvarára

Ausztriában található a világ híres épületeit kicsiben megjelenítő Minimundus, Magyarország történelmi építményei kicsiben Szarvason láthatók, míg Csákvár kicsinyített nevezetességei mostantól egy helyi cukrászda udvarán.

Borsányi Bea

Illés Szabolcs polgármester, Soproni Kiss Sándor festőművész, Csuta Zsolt tulajdonos, valamint Soltész Miklós államtitkár és Dornyi Mihály alkotó az udvar átadásán

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csákvár három temploma, az Eszterházy-kastély, a Gesz­ner-ház, a „Lőporos”, a tűztorony, a víztorony, a csíkvarsai rét gémeskútja, a város elején található köszöntőtábla, valamint egyedüli kakukk­tojásként a németországi Neusch­wanstein kastélya, amelynek kontúrja minden Disney-film elején kirajzolódik. Ezek az építmények alkotják a hétfőn kora este átadott, 40 négyzetméteren elterülő mini-Csákvárt. A maketteket ugyan kerítéssel vették körül, de így is élvezhető és jól áttekinthető a szabadtéri kiállítás, amely Dornyi Mihály 2004 óta készült munkáit vonultatja fel.

Illés Szabolcs polgármester, Soproni Kiss Sándor festőművész, Csuta Zsolt tulajdonos, valamint Soltész Miklós államtitkár és Dornyi Mihály alkotó az udvar átadásán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A körben található falakra Soproni Kiss Sándor festőművész, a csákvári általános iskola rajztanárának alkotásai kerültek, amelyek részben a látható maketteket ábrázolják természetes környezetükben, valamint Csákvár további épített és természeti értékeit, így többek között a szürkemarha-gulyát és a méneseket mutatják be.

Olvasóink ismerhetik Dornyi Mihály alkotásait, hiszen minden egyes darab készítéséről lapunk is hírt adott. Azt is tudják, néhány éve felvetődött a makettek méltó helyre költöztetésének gondolata is, de az csak idén tavasszal vált konkrétummá, hogy Csuta Zsolt vállalja a makettek helyének megtervezését és kivitelezésének teljes költségét is.

– Az egész egy vicces megjegyzésből indult: amikor Dornyi Misi arra panaszkodott, tele az udvara a makettekkel, mondtam neki, hozd hozzám őket! Akkor amúgy már terveztem az üzlet udvarának átalakítását, így végül a vicc komollyá vált – mesélte a tősgyökeres Csuta Zsolt, aki lokálpatriótaként szívén viseli Csákvár sorsát, fejlődését.

A csákvári nevezetességeket bemutató makettek Csákvár nevezetességeivé válhatnak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Akik az utóbbi hetekben jártak a cukrászda udvarán, láthatták a készülő, formálódó területet, és akadtak olyanok is, akik a makettek láttán határozták el, szeretnék jobban is megismerni a települést. Nos, pont ez lenne a Dornyi-makettek egyik célja is.

– Az elmúlt időszakban voltak termékeny és kevésbé termékeny éveim. Idén például már három elkészült makettnél járok, és még közel sincs vége az évnek. Nagy öröm számomra, hogy jó helyre kerültek a munkáim, ahol mások is kedvüket lelhetik bennük. Azt is tudom, Zsolt még jobban vigyáz rájuk, mint én – mondta Misi bácsi, majd hozzátette –, ha vágyom utánuk, eljövök és megnézem őket.

A kiállítás bővíthető, ami praktikus, mivel vannak még olyan épületek Csákváron – például a nagy malom vagy az Eszterházyak idejében épült Szent Vince-otthon –, amelyek makettjei bekerülhetnének a meglévők közé. Előbbi, ahogy Dornyi Mihály mondta, lehet, hogy még az idén el is készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában