politikai csatározások

2020.07.29. 11:30

Fegyelmi eljárás indult Virányiné Reichenbach Mónika polgármester ellen

A képviselő-testület, diplomatikusan fogalmazva, nem mentes a politikai csatározásoktól. Amint lapunkban már korábban is megírtuk: a kialakult állóháborúban nem közelednek egymáshoz az álláspontok. Sőt!

V. Varga József

Virányiné Reichenbach Mónika Fotó: Pesti Tamás (archív)

Az önkormányzat képviselő-testületének hétfői ülése három napirendi pontot tartalmazott: A zárt ülésen Horváth István és Kutai Tibor önkormányzati képviselők ellen az idén február 3-án érkezett, összeférhetetlenség és méltatlanság megállapításának kezdeményezéséről szóló döntéshozatalt a gazdasági bizottság javaslata alapján. A nyílt ülésen pedig Virányiné Reichenbach Mónika polgármester ellen Farkas Miklósné, Horváth István, Kutai Tibor és Stitz Attila képviselők által július 23-án kezdeményezett fegyelmi eljárással kapcsolatos napirendi pontot, valamint a grémium szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálatáról szóló előterjesztést.

Amint a pázmándi faluvezetőtől megtudtuk: a polgármester és az önkormányzati hivatal nem kapott meghívót a gazdasági bizottságtól a szintén hétfőre tervezett ülésére. Koncz László helyettes jegyző lovasberényi e-mail-címére kapta meg a meghívót, és ő tájékoztatta a polgármestert a tervezett ülésről, melyre a polgármester meghívása kötelező lett volna. A bizottsági ülés meghívóját nyilvánosságra is kellett volna hoznia a bizottság elnökének, de az nem történt meg.

A képviselő-testület zárt ülésén a gazdasági bizottság alakilag nem tartotta elfogadhatónak az összeférhetetlenségi és méltatlansági beadványt, levette azt a napirendről, és állásfoglalást kért a kormányhivataltól.

Nem fogadták el a helyettes jegyző véleményét sem, miszerint a bizottságnak érdemben kellett volna vizsgálnia az előterjesztést.

A már fentebb említett négy képviselő a nyílt ülésen fegyelmi eljárást kezdeményezett a falu polgármestere ellen, a kormányhivatali állásfoglalás alapján. A faluvezető észrevétele szerint a fegyelmi eljárás alapját, a sérelmezett magatartást a beterjesztő képviselők nem határozták meg, s anyagot sem csatoltak a napirendi ponthoz.

A helyettes jegyző első körben Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatójának Virányiné Reichenbach Mónikához címzett levelét olvasta fel.

Virányiné Reichenbach Mónika Fotó: Pesti Tamás (archív)

„Amennyiben bármelyik képviselő vagy képviselők az adott tárgyban a korábbi képviselői megkeresésekre adott kormányhivatali tájékoztatást fegyelmi eljárás megindításának szükségességét tartalmazó állásfoglalásként értelmezik, úgy akarva-akaratlanul félreértelmezik azok tartalmát és jogi jellegét” – fogalmazott Petrin László.

Amint a főigazgató írta: a kormányhivatal leveleinek tárgya félreérthetetlenül tájékoztatást rögzít és nem állásfoglalást. A tájékoztató levelek szakaszai képviselői kérdésekre válaszolva anyagi jogi jogszabályokat, illetve eljárásjogi jogszabályokat tartalmaznak elvi éllel megfogalmazva és általánosságban véve a fegyelmi eljárással, illetve bírósági eljárással kapcsolatosan. Egyetlen esetben sem adtak ki állásfoglalást arról, hogy a képviselő-testület indítson fegyelmi eljárást a polgármesterrel szemben, még csak arról sem adtak ki állásfoglalást, hogy a fegyelmi eljárás megindításának jogi feltételei adottak lennének Pázmándon. Sőt, arról tájékoztatták a képviselőket, hogy a polgármester asszony a korábbi törvényességi felhívásban foglaltaknak folyamatosan eleget tesz.

Második körben Koncz László arról szólt, hogy álláspontja szerint az előterjesztés egy nem létező kormányhivatali állásfoglalásra hivatkozik, megalapozatlan és jogsértő, ezért kérte a négy képviselőt hogy – a későbbi törvénysértések elkerülése végett is – vonják vissza napirendi javaslatukat.

Farkasné, Horváth, Kutai és Stitz erre nem volt hajlandó, ragaszkodtak a polgármester asszony elleni fegyelmi eljárás megindításához, szóbeli kiegészítésük nyomán azért is, mert Virányiné nem hívta össze július elsejére a szervezeti és működési szabályzat felülvizsgálatát célzó ülést. Erre megint a helyettes jegyző reagált: az országos köztisztviselői napon a hivatal zárva tartott, ő maga pedig a szabadságát töltötte, így a polgármester a jegyző részvétele nélkül össze sem hívhatta volna az ülést.

A grémium végül 4 igen és 2 nem szavazat ellenében arról határozott, hogy fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármester ellen. A testület ugyancsak a fenti arányban a fegyelmi bizottság elnökének Farkas Miklósnét választotta, a bizottság tagjának pedig Stitz Attilát és Kutai Tibort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában