változáshoz megértés, akarat, kedvező körülmények kellenek

2020.07.24. 14:00

Boros László szavai a mindennapokra éppúgy igazak, mint a milliárdos vállalkozások világára

Ki ne ismerné a mondást: „rázva, nem keverve”. Ez a fajta szakmai elmélyültség nem csak James Bond világában vezet egyre kifinomultabb különbségtételekhez.

Sági Zoltán

Boros László: „Márpedig egyensúlynak kell lennie…”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Boros László szervezetfejlesztő, több évtizedes nagyvállalati felsővezetői tapasztalattal rendelkezik. Szavai azonban a mindennapokra éppúgy igazak, mint a milliárdos vállalkozások világára. Talán azért, mert nincsen két valóság. Mindenütt rajtunk, embereken múlik a változás. Hallgassuk a szakembert.

A cél az egyensúly

– Mindig, minden helyzetben gyakorlati megközelítésben dolgozunk. Minden kollégám az üzleti életből érkezett, így tapasztalataink adják az alapot a sikeres munkához. Tudjuk, hogy mit jelent az, amikor a marketing, az értékesítés és a termelés nem jön ki egymással. A marketing szerint rossz az értékesítés. Az értékesítők szerint pedig gyenge a reklám. Abban mindketten egyetértenek, hogy problémás a termék, míg a termelés szerint a reklám és az értékesítés nem ad megfelelő visszajelzést nekik. Ez a „silósodás”, amikor az egyes osztályok egymás mellett dolgoznak, de nem együttműködve. De ez csak egy a sok probléma közül. Vannak olyan helyzetek is, amit nem a cégek generálnak.

– Például a mai válságot a vírus programozza, de a 2008-as válság gazdasági természetű volt. Hatására a cégek jelentős létszámleépítéseket hajtottak végre. Egy több mint kétezer főt foglalkoztató autóipari partnernél akkoriban százak álltak sorban munkáért. Közülük válogattak ötöt, akit felvettek. Egy szűk évtizeden belül, 2016-ra a helyzet úgy megváltozott, hogy folyamatosan százak indultak tovább, jobb lehetőségekért – és közülük csak ötöt tudtak visszatartani. E változás úgy hatott a cégekre, hogy olyan embereket is igyekeztek megtartani, akiket – emberi vagy szakmai okokból – korábban inkább elküldtek volna. Mostanra talán kicsit visszaáll az egyensúly.

Boros László: „Márpedig egyensúlynak kell lennie…”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Elemzés és diagnózis

– A megbízóink ügyvezetők, cégtulajdonosok, és meglepő, de ők sem mindig tudják, mi is az a szervezetfejlesztés. Sokan hiszik azt, ez valami coaching vagy tréning lehet. De azok csupán egyedi eszközök konkrét céljaink elérésére. Induljunk ki a tanácsadásból, aminek több szintje lehet. Az első a szakértői tanácsadás. Például javaslunk egy testre szabott adózási formát. Tiszta ügy. Van aztán az orvos–beteg típusú tanácsadás. Fáj a fejed, kivizsgálunk, diagnosztizálunk, kiderül: túl kevés vizet iszol. A gyógymód: meg kell innod napi 2,5 liter vizet. És mi történik? Pár napig beviszed az előírt mennyiséget, majd visszaállsz a korábbi életmódra. Erre pirulát írok föl neked – nos, ilyen a tréning is. Esetileg hat, de a problémát nem szünteti meg.

– A harmadik tanácsadói szint a szervezetfejlesztés. Ehhez mindig odamegyünk a cégekhez. Interjúkat rögzítünk a dolgozókkal, elemzést készítünk. Jelen vagyunk. Van, hogy egy hétig csak ülünk, figyelünk. Amint teljes mélységében megértettük, amit látunk, diagnózist készítünk. Erről beszámolunk a menedzsmentnek, majd közösen megoldási javaslatot fogalmazunk meg, célokat tűzünk ki.

Megállapítjuk, hogy csak napi fél liter vizet iszol. De azt is tudjuk, azért iszol ennyit, mert nincs 2,5 literes kancsód, amelyből a nap folyamán pontosan ellenőrizhetnéd, mennyit fogyasztottál. De ha lenne, akkor se szívesen emelgetnéd. A PET-palack meg nem fér a csap alá. Akkor most hogy legyen?

A finomhangolás minden

– A megoldás mindig a probléma mellé van csomagolva, de az összképhez szokott vezetők mégsem látják. Ez a szervezeti vakság. Benne van a „fej’ a sémák dobozában. Ezt a dobozt mi levesszük. Sok embert kell bevonni a megoldásba. Így lesz a sajátjuk. Hisszük, hogy a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik. Ezért a megoldásokat is az érintettekkel együtt dolgozzuk ki, ami alapján a menedzsment döntéseket hoz, ami visszahat a szervezet egészére. Így a változás szökőkútszerűen frissíti a szervezet egészét. A mi munkánk nem akkor ér véget, amikor a változást bevezették. Van, hogy évekig visszajárunk, mert a finomhangoláson nagyon sok múlik. Hiába hoztunk döntést, akár a legjobbat is, pusztán ennyitől a szervezet – tízből kilenc esetben – apránként visszaalakul.

A folyamatok, a területek együttműködése, a munkatársak szakmai és vezetői fejlődése egyaránt hat a szervezet működési hatékonyságára. A tartós változáshoz a megértés, a támogató akarat és a kedvező körülmények hármas feltételét egyszerre kell biztosítani. Az eredmény pedig százmilliókban, de ami több: életminőségben mérhető.

És mi a vizes palackra a megoldás? Kinek-kinek más…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában