Vagány könyvek, nyári programok

2020.07.04. 07:45

Az újranyitott Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlege felkészült a szünetre

Sok-sok színes, tényleg érdekes ismeretterjesztő könyvet ajánlottak a figyelmünkbe a könyvtárosok, akik meséltek az aktuális, gyerekeknek szóló pályázatukról is.

Bokros Judit

Németh Szilvia (szemüvegben) és Tóth Szilvia látványos kis összeállítást készített, bemutatván a gazdag könyvtári kínálatot Fotó: Igari Balázs

Végre újra látogatható a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlege is, így a családok, a fiatalok az Oskola utcai épület hűvös falai között is tölthetik a szabad időt a kánikulában, miközben jobbnál jobb könyvek között válogatnak. Végre – mondták maguk a könyvtárosok is, jelen esetben Németh Szilvia és Tóth Szilvia, akik már nagyon várták, hogy visszatérhessenek a koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült intézménybe. S úgy tűnt, ugyanígy voltak ezzel hűséges olvasóik, a gyerekek és szüleik egyaránt, akiknek hiányzott a hely szelleme, és azóta is folyamatosan érkeznek hozzájuk. Persze, teszik ezt a járványügyi szabályok betartásával, vagyis maszkot vesznek és kenik a kezüket a kihelyezett kézfertőtlenítővel.

Júliusban lesznek foglalkoztató programok is

Most már a számítógép is használható, tehát egyre bővül a szolgáltatások sora. Ennek része az is, hogy újra lehet majd társasjátékozni, akár spontán, akár előre szervezett formában, illetve júliusban, amikor egyébként a könyvtár zárva van, programokkal várják az érdeklődőket. A hetedik hónapban még szombatonként is nyitva lesznek – tudtuk meg, majd Németh Szilvia tért ki a részletekre.

– Szeretnénk a hétköznapokban családok számára nyitott foglalkozásokat szervezni. Várhatóan kedden, szerdán és csütörtökön lesz ilyen, 10-11 órától kezdődően a kora délutáni órákig. Ez idő alatt mi, a gyermekrészlegen dolgozó könyvtárosok kötjük le a fiatalokat, például papírszínházzal, kézműveskedéssel, könnyedebb ismeretterjesztéssel, drámapedagógiai játékkal vagy tableten végezhető feladatokkal. A témák is változatosak lesznek: klasszikus és kortárs mesék, élővilág, történelem. A foglalkozásokra kérünk majd előzetes bejelentkezést, de ha itt vagyunk és valaki szeretne spontán bekapcsolódni, arra is biztosítunk lehetőséget.

Az augusztus 1-től augusztus 23-ig tartó zárvatartás előtt tehát ez várható. Van aztán a könyvtárnak az ifjakat megcélzó pályázata, méghozzá Olvasó Kaméleon címmel. Ehhez is Németh Szilvi csinált kedvet.

– Az Olvasó Kaméleonnal alsó és felső tagozatos diákokat céloztunk meg. Mindkét korosztály számára összeállítottunk választható könyveket (a lista a vmk.hu honlapon található), amelyek közül az általuk szimpatikusnak tartott műről várunk például írásos vagy rajzos könyvajánlót, de lehet készíteni hozzá totót is, s az ajánló megfogalmazható akár versben, dalban vagy slam poetryben. Ha valaki egy könyvhöz egy feladatot csinál meg, az is nagyon jó, de akár mindegyiket meg lehet zenésíteni. A kötelező totót idén elhagytuk, most a gyerekeket kérjük arra, hogy ők készítsenek ilyet egymásnak. Próbáltunk tehát újítani az eszközhasználatban és a feldolgozás formájában is. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy-egy könyv kiből mit hoz ki, miként tudja ezt megmutatni. Mivel könyvtárról van szó, így nem hagyhatjuk ki az ajánlót az aktuális könyvekből. A két Szilvi elmondta: a zárvatartás ideje alatt átválogatták a köteteket, és azt tapasztalták, hogy túlságosan elmentek a mese és a szépirodalom irányába. Közben rengeteg jó ismeretterjesztő könyvük van, így ezúttal ezek közül ajánlanak néhányat.

Németh Szilvia (szemüvegben) és Tóth Szilvia látványos kis összeállítást készített, bemutatván a gazdag könyvtári kínálatot Fotó: Igari Balázs

A mumus kémiát Mike Barfield Nyomozás a kémiai elemek után című, színes, látványos kötete teheti befogadhatóbbá. Az igencsak figyelemfelkeltő, vicces, Miért zöld a takony? című könyv (szerző: Glenn Murphy) a felső tagozatosok és idősebbek számára tartalmaz sok hasznos ismeretet, a kozmosz titkai iránt érdeklődő gyerekeknek pedig mindenképpen érdemes lapozgatni Timothy Knapman Mit rejt a világűr? című könyvét. Van azonban szépen illusztrált művészettörténeti jellegű, vagy az evolúciót taglaló kötet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában