A közbiztonság láthatja kárát, hogy spórolni kell

2020.06.26. 07:45

Tizenkettő helyett csak napi hat órában működnek a térkamerák Ercsiben

Szinte az összes település pénzügyi gondokkal küzd a koronavírus-járvány miatt. Ki ilyen, ki olyan módszerrel, intézkedéssel próbálja életben tartani települését, vagy ha úgy tetszik, fenntartani annak anyagi biztonságát. Ercsiben például úgy döntöttek, hogy a közbiztonság az a szektor, amely megvágható, ahonnan spórolni tud a helyi önkormányzat.

Korondy Tamás

A térkamerák komoly elrettentő erővel bírnak minden településen, a bűnözők kerülik ezeket a környékeket

Fotó: Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ügy már csak azért is ér meg néhány közhelyes mondatnál, vagy közleményszerű, szürke tényállításnál többet, mert Ercsi éppenséggel azon száz magyarországi település között volt még 2014-ben is, melyeket bűnügyi szempontból a legfertőzöttebbeknek ítéltek a statisztikák alapján. Egészen pontosan abban az évben 1694 bűneset történt a városban.

A mai napon ez a szám – hála a rendőrség alázatos munkájának és közreműködésének – már a kétszázas határt súrolja csupán. Mindez nem jöhetett volna létre egy komoly és operatív kapcsolat nélkül a helyi rendőrség és az önkormányzat között. A számok ismeretében tehát joggal büszke mindkét fél az elmúlt évek teljesítményére, ám most úgy néz ki: elérték a célt, hiszen már nincsenek rajta a „feketelistán”.

Az ügyben Papp György, Ercsi városának közbiztonságért felelős tanácsnoka állt rendelkezésünkre, aki 2014 és 2019 között ugyanezen posztot töltötte be alpolgármesterként is.

– A város közös közbiztonsági sikerében nagyban közrejátszott az a huszonhárom kamerából álló rendszer, amelyet az önkormányzat állított fel a rendőrség számára, nagyban megkönnyítve ezzel a szerv munkáját. Ezek a kamerák napi 12 órában aktívak. Én úgy érzem, hogy a közbiztonság mint prioritás, minden egyes városban elsődleges kell, hogy legyen. Magyarán véleményem szerint ezen a szegmensen egy városnak spórolnia nem szabadna– fejtette ki véleményét a Fejér Megyei Hírlapnak a tanácsnok.

A térkamerák komoly elrettentő erővel bírnak minden településen, a bűnözők kerülik ezeket a környékeket
Fotó: Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Elmondása szerint az idei költségvetést már jóváhagyta a képviselő-testület, melyben elfogadták a rendőrség anyagi támogatását is, ennek ellenére lesz változás.

– Az új döntések értelmében a 12 helyett napi 6 órában fognak csak működni a kamerák. Ez az eredménye annak a módosított költségvetésnek, amelyről a polgármester a pandémia időszaka miatt egy személyben hozott döntést. Azóta többször beszéltem már a polgármesterrel, hogy próbáljuk meg ezt a változást visszaállítani, hiszen a napi hat óra plusz közbiztonsági szempontból sokkal többet jelentene a városnak, mint amennyit nyerne pénzügyileg Ercsi – zárta le Papp György.

Az ügyben elértük a város polgármesterét is, Szabó Tamást, aki készséggel lapunk rendelkezésére állt, egyben tagadta azon állításokat, miszerint a közbiztonság csökkentése lenne a célja Ercsi városának.

– Tudomásom szerint minden önkormányzat kénytelen megtenni a megszorítási intézkedéseket, lévén hogy a kormány komoly pénzeket von meg az önkormányzatoktól. Szó sincs arról, hogy csak a térfigyelők juttatása csökkenne. Ott vannak ugyanebben a helyzetben az óvónők, a szociális szférákban dolgozók vagy az egészségügyben dolgozók is. Sőt, tovább megyek: a civil szervezetek és a közszférában dolgozók, képviselők juttatása is csökken, például jómagamé is. Fontos, és hozzátenném, hogy ezen munkakört betöltők bére marad továbbra is változatlan, vagyis a cafeteria és egyéb juttatások kerülnek megvonásra, a képviselők tiszteletdíja például – válaszolt némi indulattal a város első embere.

Szabó Tamás hozzátette: nehéz dolga van úgy egy önkormányzatnak, hogy a megvonások után több mint 100 millió forint hiányzik a kasszából, mely pont az imént felsorolt feladatokra lenne elegendő. S ha ezeket egyszerűen nem tudja bevételként realizálni a vezetés, akkor nincs más választás: meg kell húzni a nadrágszíjat.

– A járvány elején már kijelentettem, hogy nem szeretnék egy alkalmazottat sem elküldeni a rendszerből, inkább a tisztességes, bértábla szerinti munkabért kifizetjük egészen december 31-ig a pluszjuttatások nélkül. Kifelé lehet, hogy ez drasztikus megvonás, de úgy érzem, hogy a legkevésbé kényelmetlen megoldást sikerült alkalmaznunk – reagált lapunknak a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában