Koronavírus Fejérben

2020.06.09. 14:00

Lassan visszaáll a normális munkarend a megyei kórházban

Munkaértekezletet tartottak hétfőn a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, ahol leginkább arról esett szó, hogy az intézményben dolgozók hamarosan visszaállnak a „normális ellátásra”.

Szanyi-Nagy Judit

Addig azonban, amíg a járványhelyzet teljesen meg nem szűnik, „leszűkített” COVID-ellátást adnak a kórházban. Eszerint az intézmény mentőbejárata felől egy úgynevezett pre-triage-t alakítanak ki, ahol egy egészségügyi dolgozó nemcsak kikérdezi az odaérkező betegeket, de a testhőjüket is megméri. Amennyiben a páciens nem COVID-gyanús, továbbmehet a kórházba, ám ha felmerül a gyanú, a beteg a COVID-ambulancián keresztül jut az intézménybe.

Utóbbi egy helyiségből áll majd, ahol COVID-röntgen és -ultrahang érhető el. Ha egyéb vizsgálatra van szüksége a betegnek – például CT-re vagy MR-re –, egy „buborékkal” izolált hordágyon szállítják tovább a célhelyszínre.

Informátoraink elmondása alapján az értekezleten az is elhangzott: az év végéig egy COVID-műtőt, valamint egy, a műtétek előtti és utáni időszakra használatba vehető szobát is fenntartanak a kórházban, a szeptikus osztály – külön bejáratú – hátsó részénél

Az igazgatóság közeljövőbeli tervei szerint a betegeket lokalizálni tudják majd az infektológiai osztályon, s minden egyéb, COVID-betegek ellátására „szakosodott” osztály várhatóan június közepétől megszűnik.

Azt is névtelen forrásainktól tudjuk, hogy a nyári időszakban – június, július, augusztusban – az elektív műtétek fokozatos beindítását tervezik az intézményben. Teljes gőzzel várhatóan szeptembertől zajlanak az ilyen jellegű ellátások, amely egyben azt is jelenti: a műtőben dupla műszakban, reggel fél nyolctól este fél tízig operálnak majd a szakemberek. Ők a – nem mellékes – lelki támogatáson túl anyagit is kapnak: úgy tudjuk, a kórházigazgató minden COVID-dolgozóval egyeztetett a bérkiegészítésről, amely mellett júliusban a Kormány által felkínált bruttó 500 ezer forintos juttatást is megkapják az érintettek.

Értesüléseink szerint az egészségügyi dolgozóknak – orvosoknak, nővéreknek, műszakiaknak, valamint az egyéb kiszolgáló személyzet tagjainak – nemcsak a főigazgató, Bucsi László mondott köszönetet, de több magánszemély és cég is. Úgy tudjuk, a Kodolányi János Főiskola egy borbarát docense száz karton, vagyis hatszáz palack bort ajánlott fel a mintegy ötszáz fő egészségügyi dolgozó részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában