Azok jártak rosszul, akik mást árulnak

2020.06.11. 07:50

Élelmiszert ugyanúgy vettünk, mint tavaly

Áprilisban mindennapi életünk, hétköznapjaink a szokásosnál sokkal inkább kiemelt helyszínei voltak a boltok, amelyekben a mindennapi kenyerünket megvásárolhattuk.

Majer Tamás

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának nagyságrendje 10,2 százalékkal csökkent Fotó: NN

Fotó: nagy

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben nem is csökkent érdemben a forgalom. A kijárási korlátozás idején a kiskereskedelmi üzletetekben tett praktikus, gyors, bevásárlócetlis körutakat lelkiismeret-furdalás nélkül tehette meg az átlagember. Ok volt a kimozdulásra. A többi üzlet viszont megsínylette a pandémiás helyzetet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb kiskereskedelmi adatokat közlő tájékoztatója áprilist elemzi. – A járványügyi veszélyhelyzet és a bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak.

Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának nagyságrendje
10,2 százalékkal csökkent Fotó: NN / FMH

2020. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 10,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – írták. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben viszont alig, csupán 0,4 százalékos volt a visszaesés. Az élelmiszer-kiskereskedelem több mint háromnegyedét kitevő élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési eredménye ráadásul emelkedett tavaly áprilishoz képest: 2,5 százalékkal. A nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben jelentős, 14,8 százalékos, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 26,3 százalékkal mérséklődött az értékesítés. A 2020. áprilisi kiskereskedelmi forgalom csökkenését teljes egészében a koronavírus-járvány hatása okozta – jelentette ki a KSH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában