a művészeti élet ismert egyénisége volt

2020.06.25. 07:40

Dienes Ottó, a polihisztor emléke előtt tisztelegnek

Május végén hunyt el Dienes Ottó tanár, író, aki igazi polihisztornak számított.

Bokros Judit

FMH-archív

A székesfehérvári kulturális, művészeti élet ismert egyénisége volt a Pro Civitate-díjas és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával is kitüntetett Dienes Ottó, aki 83 éves korában távozott az élők sorából. A Vörösmarty Társaság tagjaként számos kulturális eseményen vett részt, s maga is alkotott. Verset és prózát egyaránt írt, de a képzőművészetben is jelen volt jellegzetes kisplasztikáival, festményeivel.

A fehérvári kötődésű Filep Sándor festőművész ugyan közelről nem ismerte Dienes Ottót, ám arra emlékszik, hogy annak idején többször kedélyesen elbeszélgettek egy-egy találkozás alkalmával. Ilyenkor természetesen művészeti témák is szóba kerültek – mondta Filep Sándor, aki korábban a Szent István Művelődési Házban rendezett tárlatokat, s ott is találkozott Dienes műveivel.

Wilhelm Ottó gyermekorvos – aki ugyancsak foglalkozik írással – sem tartozott a szűkebb baráti körhöz, ám távolról nagy tisztelője volt az egykori pedagógusnak, alkotónak. Becsülte a munkásságát és a csöndes, empatikus egyéniségét. Kapott tőle korábban egy esszékötetet, amelyből megismerte a fajsúlyos, filozofikus műveket, nemrég pedig Dienes még az utolsó gyűjteményes könyvével is megajándékozta – mesélte lapunknak.

Ez utóbbi, vaskos kötet egyébként 2018-ban látott napvilágot, A krokodil torkában – Breviárium az ezredfordulóról – esszék, versek, rajzok, festmények és faszobrok címmel. Székesfehérváron több bemutatót is tartottak.

Dienes Ottó 2018-ban elnyerte a Fejér Megyei Prima-díj közönségdíját is, 2017-ben pedig Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át.

A nagyra becsült tanár, író, képzőművész engesztelő szentmiséjére és búcsúztatására ma 10 órakor kerül sor a Szent Imre-templomban. Testét ezután helyezik örök nyugalomra az öreghegyi Szent Donát-kápolnában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában