A dolomit, az kell, de a tiszta levegő sem árt

2020.06.09. 11:30

Bírságot kapott az iszkai bánya

Károly Ede bejelentései nyomán másfél milliós környezetvédelmi bírságot kapott nemrég az iszkai dolomitbánya az engedélyezettől eltérő működés miatt.

Sági Zoltán

Ha tartják a szavukat, 40 hónap múlva már más képet fest az iszkaszentgyörgyi bánya

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap-Archív

Az osztályozó ugyanis erős szélben is üzemelt. A mostanára nyugvó, avagy holtpontra jutott iszkai bányaügyet ez alkalomból vettük szemügyre ismét, ezúttal kicsit más nézőpontból.

A mammut

A Mineral Gruppe a Strabag SE leányvállalataként annak bányáit kezeli. A Strabag SE 2017-es bevétele átszámolva közel ötezer milliárd forint volt, ami a magyar GDP egynyolcada. E bevételhez összességében elenyésző, de helyi szinten minden bizonnyal látható összeggel járult hozzá az iszkaszentgyörgyi dolomitbánya is. Pontosabban az azt birtokló, közel 800 millió forintos törzstőkével rendelkező KőKa Kő- és Kavicsbányászati Kft. Kő és kavics – Stein und Kies: a több mint 10 európai országban 200 bányát művelő Mineral-csoport a névadásban Európa-szerte egységes. A bányaüzemek környezetvédelmi, technológiai nívójában azonban nem feltétlenül. Ami ennek alapos vélelméhez kell, az csupán a két szemünk, és a Google Earth. A nagyfelbontású műholdfelvételeken világosán kivehető, hogy például a Mineral csoport osztrák területen üzemelő Lahntal dolomitbányájában a technológia fedett, pormentes, a környező erdő pedig haragoszöld. Míg az iszkai bányagödör keleti része és a környező, sápadt növényzet fölött a világűrből is jól látható, fehér porfelleg lebeg.

Szorgalmas trollok

A „Csaló ingatlanos Csór-Iszka szőlőhegy, Székesfehérvár” facebook oldalnak 165 követője van. Átlagosan 4-5 óránként jelenik meg rajta egy új poszt. Az oldal kezelője, vagy kezelői szinte főfoglalkozás-szerű alapossággal gyártják az anyagot. Rövid görgetés után nyilvánvaló, hogy a troll tartalmakkal teli oldal célkeresztjében Károly Ede, az iszkai dolomitbányát környezetvédelmi bejelentéseivel revolverező helybeli aktivista áll. Az oldal létrehozója Károly szerint az a Kovacsics Balázs, akinek véleményét a Károly-féle tiltakozási mozgalomról lapunk ez év elején osztotta meg olvasóinkkal. Kovacsics még februárban, pár nappal azután, hogy Károly a bírságoláshoz vezető sorozatos bejelentéseit megkezdte, maga kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja: „Van tíz ember, aki pénzt akar ebből az egészből, létrehozni egy egyesületet: akkor már adományt tudnak fogadni, számlát tudnak adni. Semmi másról nem szól a történet, csak a pénzről”.

Az iszkaszentgyörgyi dolomitbánya a képen látható méret kétszeresére nő majd az évek során Fotó: FMH-archív (Koppán Viktor)

Károly véleménye szerint azonban épp az őt támadók azok, akik valakiktől, tán a bányától, feltehetően fizetést kapnak az ő lejáratásáért. Károly, mint legutóbb elmondta, a szerinte lejárató oldal miatt bíróság elé citálta Kovacsicsot, aki azonban, így Károly, biztosan nem az egyetlen szerkesztője az oldalnak, mert a lejárató oldalra a bírói meghallgatás ideje alatt is érkezett újabb poszt. Nem tisztünk eldönteni, sért-e becsületet az oldal, illetve, hogy ki a kezelője valójában. Az azonban elgondolkodtató, hogy az oldalon megjelent alábbi posztot például a rendőrség helyi körzeti megbízottja is szmájlival jutalmazta: „te pici puha p...ű sz...rtartály, [...] egyszer valaki telibe fogja verni a kis arcodat, addig rajoskodsz!!!” Csak a dimenziók érzékeltetése végett: e poszt május 19-én kelt, olyan korábbiak hónapok óta tartó sora után, amelyekben Károly hol pedofil, hol homoerotikus összefüggésekben jelenik meg, hol pedig édesanyja vélelmezett ősi foglalkozása nyer részletes kifejtést. Egy május 31-i posztban Károly Ede egyenesen a miniszterelnök és Farkas Flórián képe alatt kerül összefüggésbe a cigánybűnözéssel. Az oldal pedig azóta is zavartalanul üzemel.

Kellemetlen alak

Tény: Károly Ede tüske a bányavállalat körme alatt. Szinte megszállottan gyűjti az anyagot, amellyel az okozott környezeti terhelést dokumentálja. Így érte el a fent említett bírságot is a bánya ellen. De tüske feltehetően az iszkai önkormányzat körme alatt is, főleg, amióta az „Iszkai kőbánya kontra Élőlények” csoport oldalán kiposztolta azt a 2,5 órás hanganyagot, ami a tavalyi lakossági fórumon került rögzítésre. Azóta ugyanis sokan, többek között vélhetően már az ott felszólaló iszkai alpolgármester, Ampli Ferenc is másként fogalmazna. Akkor Ampli még így beszélt: „Kivágtuk a szőlőt, kivágtuk a gyümölcsöst – de ha nem vágtuk volna is, kipusztult volna magától. És itt ne tessék mérésekkel, ne tessék mindenféle határértékekkel ezt a lakosságot tájékoztatni, mert mindenki láthatja, hogy azok nem valósak”. Mindezt Ampli abban az összefüggésben mondta el, hogy az ő telkén, az istállója mellett felállított környezetvédelmi észlelőtartályt ellenőrző szakemberek szerint minden a határértéken belül van – miközben, így Ampli, mégis „minden megdöglik”. Amikor viszont e cikkhez anyagot gyűjtve nemrég felhívtuk, hogy egy poros takarmánytól állítólag elhullott csikó után érdeklődjünk nála, így válaszolt: „Nálam nincs bértartás, nincsen csikó, és nem pusztult el semmi”.

A tavaly szeptemberi demonstráción, egy helyszínen forgató hírcsatornának még sokan panaszkodtak repedező házfalakról, elviselhetetlen porról és teherautó-forgalomról, ám mostanára a panaszosok elnémultak. E cikkhez szinte senki sem akart megszólalni. Meglehet, beletörődtek abba, hogy már csak úgy 1500-at kell aludni, és elkészül a pormentes, környezetbarát technológia. Ám kérdés, ha a Strabag SE valamelyik főrészvényesének az iszkai szőlőhegyen volna dácsája, akkor is 5 évig tartana-e az áhított környezetvédelmi beruházás megvalósítása? (A cikkbeli állításokat alátámasztó hangfelvételek és dokumentumok a világhálón és a szerkesztőségben is elérhetőek.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában