trianon 100

2020.06.05. 08:07

Az összefogás erejével – A zámolyiak frissen állított keresztjüknél emlékeztek

Versekkel, énekkel, koszorúzással és mécsesek gyújtásával emlékeztek a zámolyiak Trianon 100. évfordulójára annak a kettős keresztnek a tövében, amely a múlt héten került a helyére.

Borsányi Bea

Az összefogás képes kinöveszteni a földből egy keresztet, hangzott el az ünnepi beszédben Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A vörösfenyő gerenda, amelyből a kettős kereszt készült, Zámoly testvértelepüléséről, Búcsról érkezett szűk két hete. Sallai Mihály polgármester maga autózott el érte a határra, amely a járvány miatt le volt zárva. Kiment a magyar oldalon, a búcsi polgármester pedig kijött a szlovák oldalon, a gerenda így a „senki földjén”, a két határellenőrzési pont között kerülhetett át egyik autóból a másikba. A következő napokban többen is dolgoztak társadalmi munkában azon, hogy a kettős kereszt elkészüljön, a helyére kerüljön és méltó környezetet alakítsanak ki körülötte a Petőfi utcában Trianon 100. évfordulójára.

„Trianon 2020. június 4. / A víz szalad, a kő marad”, hirdeti a szétszakítottságot jelképező sziklák közé állított kereszten a felirat. Az egyik sziklára fekete márványtábla került, mely feliratának tanúsága szerint az emlékművet Trianon örök emlékezetére állította – nem pedig állíttatta – Zámoly község önkormányzata.

Az összefogás képes kinöveszteni a földből egy keresztet, hangzott el az ünnepi beszédben
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

„Egyik oldalon gonosz, a másik oldalon kényszerű kezek írták alá azt a halálos ítéletet, amely miatt a könnyeink hullnak immár 100 éve”, fogalmazott a megemlékezésen Sallai, aki idézte gróf Apponyi Albert védőbeszédének híressé vált mondatát is: „Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját. Ez a mondat azóta itt lebeg körülöttünk, azóta ott van minden napsugárban, ott van minden esőcseppben és századik éve élteti az ezeréves magyar nemzetet”, tette hozzá a polgármester.

Zámoly új emlékhelyének kapcsán pedig azt mondta, a fillérekből, közös összefogással, rövid idő alatt készült emlékmű megmutatta, hogy az összefogás, az összetartozás, egymás megsegítése „ki tud növeszteni” a földből egy keresztet. Az emlékművet Cselik László katolikus és Gere Gábor református lelkészek is megáldották, majd a megjelentek koszorúzással, a mindkét zámolyi templomban felhangzó 100 másodperces harangszót követően pedig mécsesek gyújtásával emlékeztek a 100 éve történt gyászos eseményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában