a legjobb patika!

2020.06.10. 20:00

A természet kincsei fontos és csodás lehetőségek

– Fontos és csodás lehetőségnek tartom, hogy a természet kincseivel kezelni tudjuk betegségeinket, vagy esetleg megelőzni azokat. A gyógynövényekben az a legnagyszerűbb, hogy megfelelően, odafigyelve, mértékkel alkalmazva nem ártunk használatukkal, egészségünket viszont annál inkább támogatjuk. Jó, ha a gyógyszerek és az orvosi kezelések mellett a gyógynövények is helyet kapnak a gyógyításban mint kiegészítő vagy alternatív terápia – mondta Lencsés Rita gyógynövényszakértő.

V. Varga József

Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta: hivatása és egyben hobbija is a természet. A kedvelt Herbarius-túrák márciustól egészen októberig tartanak. Jobbra gyulladáscsökkentő apróbojtorján, akár mindennap fogyasztható Fotó: Simon Erika

Lencsés Rita természetgyógyász és fitoterapeuta Székesfehérváron, Fejér megyében. Most éppen az anyaságot éli, kislánya másfél éves. Hivatása a gyógynövények világa. Fiatal korában sokat járt a természetben, kirándult, és egyre jobban beleásta magát a növények ismeretébe. Eredeti végzettsége közgazdász, jó pár évet töltött a pénzügyi szektorban, de hobbija idővel jobban előtérbe került. Rengeteg időt tölt a szabadban, figyeli az aktuális növényállományt. Sokat sétál kislányával a közelükben lévő mezőkön, erdőkben, és gyűjti, egyre gyűjti a számukra fontos, hasznos gyógynövényeket.

A természet kincsei fontos és csodás lehetőségek

A fehérvári Fekete Sas Patikamúzeumban tartott füveskönyvek kiállításán 2015-ben találkozott Krizsány Anna múzeumpedagógussal, művelődésszervezővel, akivel közösen létrehozták a Herbarius-túrákat. Az érdeklődők a túrák által eredeti élőhelyükön ismerhetik meg a gyógynövényeket, és egyúttal felhasználási lehetőségeikbe is bepillantást nyernek. Az idei már a hatodik évük. Nagy öröm számára, hogy egyre többen nyitnak e lehetőségre, egyre több az érdeklődő, már Pest megyéből is érkeznek hozzájuk.

Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta: hivatása és egyben hobbija is a természet. Fotó: Simon Erika

– Szeretem és tisztelem a természetet – fogalmazta meg Rita. – Szeretem az emberek társaságát, jó érzés kivinni őket a szabadba, és megmutatni számukra a gyógynövényeket, hogy ezzel alternatív lehetőséget adhassak betegségük kezelésében, megelőzésében, egészségük megőrzésében. Vezérelvem, hogy minél közelebb hozzam az embereket a természethez, és a benne rejlő lehetőségekhez. Élményt nyújtsak a növények felismerésével, és bátorítsam őket arra, hogy az általuk szedett gyógynövényeket használják fel egészségük megőrzésében.

Gyulladáscsökkentő apróbojtorján, akár mindennap fogyasztható

– Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen hivatásom szinte teljesen egyezik a hobbimmal. Ha tehetem, a családdal szeretünk nagyobb kirándulásokat tenni, felfedezni Magyarország természeti kincseit. Ha ezek mellett még marad szabadidőm, szívesen sportolunk. A túrák mellett helyet kap a biciklizés is.

Fűben, fában orvosság… Az állítást igaznak tartja. Amint kíváncsiskodásunkra kifejtette: az emberiség kezdete óta felhasználjuk a természet kincseit, az ősemberektől kezdve tapasztalati úton jutottunk el a mai kor tudományához. Régi feljegyzésekben, mint a híres egyiptomi Ebers-tekercsekben vagy az ókori római és görög könyvekben, a középkori kolostori írásokban tettek említést a természetes gyógyítás titkairól. A jelenlegi orvosi és gyógyszerészeti kutatások is igazolják a növényekben lévő hatóanyagok jótékony hatásait biológiai szervezetünkre, a gyógyszeripar is előszeretettel dolgozza fel a gyógynövényeket. A fák közül megemlíthetjük a fűzfát, melynek szalicilsav hatóanyagából fájdalom- és lázcsillapító készítményeket állítanak elő. De gyógyhatása van a tölgyfa

kérgének, mellyel a gyomorbélhurut, hasmenés tüneteit lehet kezelni, vagy a vadgesztenye terméséből nagyszerű visszérkrémet lehet készíteni. A bodza, hársfa virágait tea­ként, szörpként alkalmazhatjuk megfázásos tünetek enyhítésére, a fehér akácot gyomorbántalmakra fogyaszthatjuk. A lágyszárú növényeknek pedig hosszú sorát említhetjük gyógyhatásaik végett.

A kedvelt Herbarius-túrák márciustól egészen októberig tartanak
Fotó: Simon Erika

– Kedvenc gyógynövényem az apróbojtorján, a fitoterápiában a „zöld antibiotikum” – emelte ki végül Lencsés Rita. – Kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatása (legyen az légúti, emésztőrendszeri vagy húgyúti probléma), és szerencsére bármely korosztály számára fogyasztható. Érdemes akár mindennap fogyasztani a betegségek elkerülése végett. A másik kedvencem a vadon termő menta, szeretem teaként, szörpként fogyasztani. Rendkívül sok gyógyhatása van, akár az emésztőrendszerre, a légzőszervekre vagy akár a lélekre nézve is. További kedvenceim közé sorolom a bodzát, az akácot, a kakukkfüvet (fertőtlenítő, hurutoldó hatása ismert leginkább), a szurokfüvet, melyek rendszeresen kerülnek reggel az asztalunkra. Külsőleg alkalmazva pedig számomra a diólevél egy csodanövény.

Végezetül arra kértük Lencsés Ritát, hogy a kedvenceiként felsorolt gyógynövényekről kicsit bővebben is fejtse ki a Fejér Megyei Hírlap olvasóinak, hogy mire is javallottak…

– Az apróbojtorján nagyon jó gyulladáscsökkentő, legyen az légúti, emésztőrendszeri vagy húgyúti probléma. Lehet magában szinte mindennap fogyasztani, de érdemes keverni más gyógynövényekkel a konkrét betegséget figyelembe véve.

– A bodza, a hársfa most virágzik. Mindkettőt kifejezetten a megfázás tüneteinek kezelésére szoktam javasolni teaként fogyasztva. Itt is szerencsére szinte minden korosztálynál alkalmazhatjuk.

– A kakukkfű értékes és erős gyógynövényünk. Fertőtlenítő, hurutoldó hatása ismert leginkább. Arra kell csak vigyázni a fogyasztásánál, hogy képes a pajzsmirigyműködést pörgetni, így ilyen panaszoknál kerüljük.

– A vadon termő zsályák is most mutatják meg magukat a mezőkön, az utak mentén. Szinte messziről észre lehet venni gyönyörű, lándzsásan felnyúló lila virágairól. Teája fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, viszont lassítja a pajzsmirigy működését.

– Az akácvirág lassan teljesen elvirágzik, de ha tudunk még szedni, éhgyomorra fogyasztva teája segíti legyőzni a gyomorégést, vagy a refluxos tüneteket.

– A menta pedig emésztésserkentő, hangulatjavító, légzéskönnyítő hatása miatt nagyon kedvelt gyógynövényünk…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában