Új pap és diakónus

2020.06.25. 16:45

A szentelési szertartást idén szűk körben ünnepelték Fehérváron

A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén, szerdán áldozópapot és diakónust szenteltek a Prohászka Ottokár-emléktemplomban.

Sági Zoltán

20200624 Székesfehérvár, Prohászka templom, papszentelés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepélyes szentmisén Spányi Antal megyés püspök szentelte pappá Győri Balázs István diakónust, és diakónussá Szakács Péter akolitust. A járványügyi helyzetre való tekintettel, az előzetesen meghirdetetteknek megfelelően, a szentmisén csupán a papság és az asszisztencia, valamint a szentelendők és az ünneplők közvetlen hozzátartozói vettek részt. Az ünnepi szentmisén adtak hálát a szolgálat kegyelméért az egyházmegye azon idős papjai is, akik szentelési évfordulóikat idén ünnepelték. Izeli József 70 év papság után tegnap a rubinmiséjét, Tóth Szabolcs 50 év papság után pedig az aranymiséjét koncelebrálta.

20200624 Székesfehérvár, Prohászka templom, papszentelés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bár a szertartás az egyházközségi és a városi hívek fizikai távollétében zajlott, az otthoni imádság és hálaadás formájában megvalósult lélekbeni jelenlétükért az egyházmegye már előzetesen köszönetet mondott. Hagyományosan a papszentelés napja adott kiemelt alkalmat arra is, hogy a Prohászka Imaszövetség tagjai papi hivatásokért imádkozzanak.

Mint emékezetes, tavaly négy diakónust is áldozópappá szenteltek. Lindmayer Miklós, Mészáros Barnabás, Mitrovics Zsolt és Sisa István Lénárd társaságában akkor szentelték diakónussá a tegnapi naptól papi szolgálatot teljesítő Győri Balázs Istvánt.

Felvételeink a zárt körű pap- és diakónus-szentelésen készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában