Kikerülnek az automaták

2020.06.09. 07:00

Júliustól fizetni kell a parkolásért és őszre százötvenhat új parkolóhely épül Fehérváron

Július 1-jétől fizetőssé válik a parkolás a Belváros és a vasútállomás közelében lévő, eddig ingyenesen használható területek egy részén.

Majer Tamás, Héjj Vivien

A Lövölde utca mögötti lakótelepi parkolókban is fizetni kell majd a parkolásért, ez enyhíthet a vasútállomással összefüggő általános zsúfoltságon Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Soroljuk: a Balatoni út 3–15. között, a Deák Ferenc utcában, a Lövölde utcában és az Árpád utcában, valamint az előbbi háromhoz kapcsolódó lakótelepi parkolókban, a Lövölde utca 2–16. számú és 18–24. számú társasházak mögötti szervizút parkolóiban, a Lövölde, a Tüzér és az Erzsébet utcák által határolt lakótelepi parkolókban, a Horvát István lakótelepen, a Kölcsey Ferenc utcában, valamint a Széchenyi út 29. előtti területen. Mind a II. övezetbe kerül, amely zónában az NFC-kártya használata mellett adott a lehetőség napi egy óra ingyenes parkolásra.

Egy lakcímre legfeljebb két lakossági bérlet válható ki

– Tavaly év végén döntött a közgyűlés arról, hogy ez a parkolóövezetbe vonás megtörténik. Az eredeti tervek szerint is július 1-jétől indult volna. Az országos szabályozás pedig július 1-jétől szünteti meg az ingyenes parkolást, vagyis a kettő intézkedés időben találkozik – mondta el lapunknak Molnár Tamás, a 4. számú választási körzet önkormányzati képviselője. Az újonnan fizetőssé váló területek jelentékeny része ebben a körzetben található.

– Egyfelől a Belváros, másfelől a vasút közelsége miatt rengetegen állnak meg e területeken, s a lakók kérték, hogy legyenek bevonva ezek az utcák a parkolóövezetbe – mondta el a képviselő, s hozzátette, lakossági fórumokon, fogadóórákon, e-mailben is kérték a helyiek az intézkedést, sőt társasházak által gyűjtött aláírások is sarkalták a döntést.

A Lövölde utca mögötti lakótelepi parkolókban is fizetni kell majd a parkolásért, ez enyhíthet a vasútállomással
összefüggő általános zsúfoltságon Fotó: Fehér Gábor / FMH

A képviselő elmondta azt is, hogy már megvásárolhatók a bérletek, amelyeket árát időarányosan szabja meg a városgondnokság. Az idén érvényes szabályozás szerint az éves lakossági parkolóbérletek ára 5 ezer forint, ezt bizonyára megfelezik. Érdemes tehát felkeresnie az érintetteknek a parkolási csoport Szent Vendel utca 17/a. szám alatt lévő ügyfélszolgálatát, amely hétfőn, kedden és csütörtökön 8-tól 15.30-ig, szerdán 8-tól 18 óráig, pénteken 8-tól 13 óráig tart nyitva. Mint azt korábban lapunk kérdésére kifejtette az önkormányzat, a Horvát István utca 1–11., a Széchenyi utca 36–48. és a Prohászka út 55–65. számú lakásokban élők is jogosultak lakossági bérletre, hiszen parkolóik fizetőssé válnak. Az érvényben lévő szabályozás szerint egy lakcímre legfeljebb két lakossági bérlet válható ki.

Bozai István városgondnoktól tudjuk, hogy a parkolóórákat a változás előtti utolsó héten teszik ki a közterületekre. Szintén fizetős parkolás téma: tegnap megnyílt Székesfehérvár első – 135 darab autó és motorkerékpár tárolására alkalmas, a Távirda utca és a Várkörút közötti területen lévő – parkolóháza.

A tervek szerint őszre százötvenhat új parkolóhely épül Fehérváron

Jelentősen csökkenhetnek a parkolási gondok a kórház környékén.

Amint a munkaterületen lévő táblán is olvasható, a Modern Városok Program keretében kezdődhet meg a Seregélyesi út és a Kikindai utca sarkán álló területen az új parkolóhelyek kialakítása. Százötvenhat autónak biztosítanak majd parkolási lehetőséget az új területen, négy hely akadálymentesített lesz. A munkaterület átadása május 27-én megtörtént, a tereprendezés megkezdődött.

156 új parkoló épül Fotó: Nagy Norbert / FMH

– A kiviteli tervek elkészítése még folyamatban van, ezek elkészülte után tudunk nekiállni a munkálatoknak, várhatóan két héten belül. Csatornát és komplett közvilágítást kell kiépíteni, valamint forgalomtechnikai dolgokkal is foglalkozunk, a gyalogátkelőhelyek kiépítése is része a projektnek. Ezen munkálatok egy részét a kiviteli tervek nélkül is el lehet kezdeni, a tényleges megvalósítás is hamarosan megkezdődhet – mondta el lapunknak Böröcz László, a kivitelezést végző cég ügyvezetője. Az építkezés befejezésének határideje szeptember 14. Várhatóan az új parkolási lehetőséggel valamelyest tehermentesülhet a jelenlegi kórházi parkoló, amely már egyre nehezebben szolgálja ki az ide érkezők szükségleteit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában