Egy nagy pótkerék az oltárig gördült torta formájában

2020.06.06. 07:55

A hatodik nemzettestre is emlékeztek Előszálláson

Pünkösdre befejeződtek a Kisboldogasszony katolikus templom autós szentmiséi, a hívek visszatérhettek a templomba. – Hívtuk és kértük a Lelket és az Ő ajándékait. Többet is kaptunk, mint amit vártunk – mondta el lapunknak Mihályi Miklós plébános.

V. Varga József

Hadifoglyaink javára – a 100 évvel ezelőtti postatiszta bélyegsorozat egyik darabja, valamint az előszállási Kisboldogasszony katolikus templom fényképe

Fotó: Lego Liga

– Bár az autók tovább haladtak, egy nagy pótkerék mégis az oltárig gördült torta formájában, a helybéli cukrászda jóvoltából köszönetképpen az autós szentmisékért, a hívő közösség egyben tartásáért. Kisebb édes kerekek is érkeztek, mint mennyei manna, melyeket örömmel fogyasztottunk el a templom előtt az első pótkerék parti keretében – mesélte Miklós atya.

Időközben a falu plébánosa újabb és újabb „szenzációkról” számolt be a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Az első szabadtéri nászmisét május 17-én tartották, Ildikó és Gábor kelt egybe. A makett templom is újjáépült a Lego Liga tagjainak jóvoltából.

Hadifoglyaink javára – a 100 évvel ezelőtti postatiszta bélyegsorozat egyik darabja, valamint az előszállási Kisboldogasszony katolikus templom fényképe
Fotó: Lego Liga

Trianon sorsfordító tragédiájára az egyházközség különleges módon emlékezett a nemzeti összetartozás napján. Délután fél ötkor 100 másodpercen át szólt a harang, a faluban öt különböző szakaszban. Az ötször 20 másodperces harangszó és a köztük elhangzó Miatyánk-imádságok egyszerre az emlékezést és a könyörgést szolgálták azon nemzettestekért, melyekre országunkat egykor szakították. Értük, értünk szóltak a harangok, s hallatszott a fohász.

A hatodik nemzettestről sem feledkeztek meg a centenáriumi évfordulón, hiszen ekkor még sok tízezer magyar katona fogságban volt, jóllehet a világháború már másfél éve véget ért. A hatodik imádság értük szólt! Értük, akikért annak idején oly sok édesanya és feleség imádkozott, kérve a Fogolykiváltó Boldogasszony közbenjárását szeretteikért.

– És hogy a nap feledhetetlen maradjon számunkra, a résztvevők számára is, bemutattunk és a jelenlevők között kisorsoltunk egy 100 évvel ezelőtti postatiszta bélyegsorozatot, mely éppen akkor volt kapható hazánkban, amikor a dicstelen országfeldarabolás megtörtént. Hadifoglyaink egykor Magyarországról indultak, de hazatérésük sokszor már más országba történt – tette hozzá Miklós atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában