Közösen, valami jóért

2020.05.25. 07:15

Rendbe tették az abai Szentháromság-templom kertjét

A jezsuiták által az 1700-as évek közepén épített abai római katolikus templom Közép-Európában egyedülálló építészeti alkotás. A barokk templom kívül háromszög, belül kör alakú. Sajnos sem a templom, sem az azt övező kert nincs túl jó állapotban – utóbbit szombaton a lehetőségekhez mérten rendbe tették.

Korondy Tamás

Szombaton az abai katolikus közösség megmutatta, hogy fontos számukra a templom, és tenni is hajlandóak érte. Több mint negyvenen csatlakoztak a közösség által életre hívott eseményhez, melynek keretein belül megszépítették a templomkertet – megtisztították a kerítést a belenőtt bokroktól, fáktól, összegereblyézték az évek alatt felgyűlt levelek és ágak maradványait, és felnyírták a fákat. A kertbe vezető főkapu oszlopai viszont még rossz állapotban vannak, és a helyükre kellene igazítani őket ahhoz, hogy újra használható legyen a közel százéves vaskapu. Az abai katolikus közösség bízik abban, hogy lesz forrás a templom épületének felújítására. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A zöldfelület rendszeres karbantartására nem volt módja a helyi katolikus közösségnek, így a természet elkezdte visszafoglalni a területet. Most szombaton közösségi munkát szervezett a katolikus közösség, hogy megkezdje a templomkert rendezését. Az akció egyik kezdeményezője a polgármester, Mikula Lajos volt.

– Római katolikus emberként nehéz szívvel tapasztaltam, hogy a templomunk állapota romlik és hogy a katolikus közösség az elmúlt években veszített a lendületéből – tájékoztatta lapunkat Mikula, aki szerint a templom műemléki felújítása meghaladja a helyi közösség, beleértve az önkormányzat anyagi lehetőségeit is. Ahhoz mindenképpen komoly állami támogatásra lenne szükségük.

Szombaton az abai katolikus közösség megmutatta, hogy fontos számukra a templom, és tenni is hajlandóak érte. Több mint negyvenen csatlakoztak a közösség által életre hívott eseményhez, melynek keretein belül megszépítették a templomkertet – megtisztították a kerítést a belenőtt bokroktól, fáktól, összegereblyézték az évek alatt felgyűlt levelek és ágak maradványait, és felnyírták a fákat.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Nem nézhettük tétlenül a mostani állapotokat, így annak láttunk neki, amihez kevés pénzre, de sok munkára van szükség, ezért elkezdtük a templomkert rendezését. Reményeink szerint ezzel a kezdeményezéssel a helyi katolikus közösség újjáéledése is újból elindul. Több fiatal csatlakozott a kezdeményezéshez, ami miatt nagyon bizakodó vagyok.

A szombati munkába 42 önkéntes kapcsolódott be: megtisztították a kerítést a belenőtt bokroktól, fáktól, összegereblyézték az évek alatt felgyűlt levél- és ágmaradványokat, felnyírták a fákat, ezáltal könnyebb lesz majd a fű karbantartása, amiben segítséget nyújt az önkormányzat a nagy teljesítményű gépekkel. Az akciót egy közös ebéddel zárták a résztvevők, a Nyugdíjas Klub paprikás krumplit készített az egybegyűlteknek. Az összefogáson Bognár Károly plébános is köszönetet mondott.

Nem nézhették tétlenül tovább az abaiak, hogy elhanyagolt a templom kertje
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A templomkert megújulása nagy öröm számomra és közösségünk számára is. Remélem, a kezdeti lelkesedés után egy megújuló közösség veszi birtokba a megújult templomkertet és annak templomát is. Külön köszönet azoknak, akik idejüket nem sajnálva áldoztak abból a közösség javára. Imáinkba foglaljuk őket munkájukért.

A megújult, szellősebb és világosabb kertben az első esemény a pünkösd utáni első vasárnap a templombúcsú lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában