A régi tornacsarnokot ősszel bonthatják

2020.05.11. 17:30

Fejlesztés folyik Felcsúton, fegyelmezetten

Az eltervezett községbeli fejlesztések nem álltak le, csak nagyobb elővigyázattal végzik munkájukat az építők, építkezők. Mészáros László polgármester leltárt ad a tavaly óta folyó beruházásokról, s a még előttük álló fejlesztésekről, tervekről.

Zsohár Melinda

Mészáros László polgármester tájékoztatása szerint nemcsak új iskolát terveznek, hanem a község határában álló víztározó turisztikai hasznosítását is Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

Fotó: fmh_foto

Olvasni talán nem oly izgalmas, bár a helyieknek mindig az, ha út, járda épül a településen. Egyszer egy közvéleménykutatásból az derült ki, hogy aki nem foglalkozik közélettel, politikával, s aki se bírálattal, se dicsérettel nem él lakóhelye ügyeivel kapcsolatban, az a konkrét kérdésre legfontosabbnak az imént felsorolt beruházásokat tartja. Ráz-e az autó, sáros lábbal ér-e az iskolába a gyerek (ha gyalog jár persze), s esztétikai szempontból sem mindegy, hogy az új vagy felújított lakóház, igényes, kertes udvar milyen környezetben található.

Felcsúton a három leghosszabb utca, azaz a Kossuth, a Rákóczi és a Pozsonyi utca útjait tavaly novemberben leaszfaltozták. Az önkormányzat mintegy százmillió forintot fordított önerőből a fejlesztésre, idén pedig további kétszázmillióból folytatják az útépítéseket tucatnyi utcában. A Magyar falu program pályázatán mintegy harmincmillió forintot nyert el az önkormányzat e célra, a többi a tavalyihoz hasonlóan önerőből történik. A járdaépítéseket sem akasztotta meg a koronavírus okozta helyzet, a biztonsági előírások betartásával folyamatosan haladnak előre.

Mészáros László polgármester tájékoztatása szerint nemcsak új iskolát terveznek, hanem a község határában álló víztározó turisztikai hasznosítását is
Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

Tavaly alakítottak ki a Tamássy-Margalit kúriában magángyermekorvosi rendelőt és várót, a lovasberényi gyermekorvos, Varga László látja el az összes felcsúti gyermeket díjmentesen. A felcsúti önkormányzattal kötött szerződés és térítése alapján ingyenes a kis pácienseknek az egészségügyi szolgáltatás, miként a berendezést és a jelenlegi védőeszközök plusz költségeit is az önkormányzat állja. Az alcsútdobozi gyerekek is igénybe vehetik a gyermekorvosi ellátást, az ő önkormányzatuk téríti a felcsúti önkormányzat költségeit helyettük.

Az új általános iskola építésének ügyintézése is folyamatban van, a leendő helyszínen még álló tornacsarnok bontása őszre elkezdődik, tájékoztatott Mészáros László. A község határában lévő víztározó turisztikai hasznosítására pedig pályázatot nyújtott be az önkormányzat, s készül a koncepcióterv.

A tervek szerint az egymástól amúgy is alig kőhajításnyira fekvő két községet, azaz Alcsútdobozt és Felcsútot kerékpárúttal, járdával és közvilágítással kötik össze, a víztározó pedig csónakázótóként funkcionál. Étterem, sporteszközkölcsönző és a gáton sétány várja a csöndes vidéki élményre vágyó kirándulókat majd a kisvasút és a monarchiabeli korhű vasútállomás közvetlen szomszédságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában