Nekünk aztán nyolc Fejér megyében – Cecétől Kálozig

2020.05.29. 20:00

Fejérben nyolc hulladékudvar is található

Enyhült a szigor a hulladékudvarok kapcsán, visszatért a régi szabályozás. Négy közszolgáltató cégtől arról érdeklődtünk: hol található hulladékudvaruk Fejérben?

V. Varga József

A Depónia fehérvári hulladékudvara a Palotai úton. Csak a helybeliek vehetik igénybe, mégpedig ingyenesen Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: gaborfeherphoto

Azt is firtattuk: mit vesznek át ingyenesen? Mekkora a forgalom, ki vihet oda szemetet? Ahol nincs hulladékudvar, az ott lakók miként szabadulhatnak meg a hulladéktól? Az önkormányzatok hozzájárulnak-e a fenntartáshoz?

– Társaságunk három lakossági hulladékudvart üzemeltet a megyében. Az udvarok üzemeltetése a közszolgáltató feladata, melynek költségét a szolgáltatási díjból kell fedezni, az önkormányzatok nem járulnak hozzá – mondta el lapunknak Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Depónia nyitvatartása: Székesfehérvár, Palotai út 139. (csak helyi lakosoknak): hétfő 12–16, kedd, csütörtök és péntek 10–16, szerda 10–18, szombat 8–12 óra között. Csala-pénzverővölgyi hulladékudvar: hétfőtől szombatig 8–12 óra (beszállítás szombaton 11.30-ig); veszélyeshulladék-átvétel: hétfőtől péntekig 8–12 óra. Csákvár: szombat 7–12 óra között.

A forgalom a május 11-ei újranyitást követően néhány napig magas volt, mára ez a korábban megszokott szintre csökkent. Kivétel ezalól a csalai telep, ahol a zöld, vegyes és építési hulladék túlzottan megnövekedett beszállítása miatt a hulladékudvarra is csak sorbaállást követően lehet bejutni. Továbbra is kérik, hogy még néhány hétig csak az vigyen Csalára hulladékot, akinek ez elengedhetetlen. A fehérvári hulladékudvarokba csak helyi lakosok szállíthatnak be, a csákváriba a Duna–Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás tagönkormányzatainak lakosai.

A Depónia fehérvári hulladékudvara a Palotai úton. Csak a helybeliek vehetik igénybe, mégpedig ingyenesen
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

– A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a háztartásokban keletkező hulladékok legnagyobb része leadható.

Ami nem képezi annak részét (építési-bontási hulladék, veszélyes hulladék), azoktól csak térítés ellenében tud megválni az ügyfél – tette hozzá az ügyvezető.

A Vertikál Nonprofit Zrt. a megyében négy településen üzemeltet hulladékudvart. Nyitvatartásuk a következő:

Cece: kedd és csütörtök 8–12, szerda és péntek 12–16, szombat 8–12 óra között.

Dunaújváros: kedd, csütörtök, péntek és szombat 8–12, szerda 13–17 óra között.

Ercsi: keddtől péntekig 14–­18, szombat 8–12 óra között. Káloz: hétfőtől péntekig 7.30–14, szombat 7.30–12 óra között.

– A hulladékudvarokban papír, műanyag, üveg és fém csomagolási hulladék, illetve – a dunaújvárosi udvar kivételével – zöld hulladék adható le a településeken lakóktól, térítés nélkül. Ezen kívül az ercsi hulladékudvaron kevert építési hulladék és lomhulladék is átadható – mondta el Tihanyi Andrea, a Vertikál kabinetirodájának vezetője.

A hulladékudvarokon kívül a cég teljes ellátási területén biztosított a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, és évente egyszer a házhoz menő lomtalanítás a lakosság részére.

Ezen felül az adonyi, a sárbogárdi és a polgárdi hulladéklerakókon is van lehetőség, térítés ellenében, lakossági hulladék beszállításra, nem csak helyi lakosoknak. Az udvarok forgalma 2019-ben 328 tonna volt.

Enyingen a Siókom hulladékudvara május 25-étől a szokásos rend szerint (szerda 14 és 18 óra, szombat 8 és 13 óra között) ismét nyitva tart. A Zöld Bicske Fejér megyében nem üzemeltet hulladék­udvart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában