érettségi

2020.05.06. 07:10

A matekkal folytatták: sok témakört felölelő, sok részfeladatból álló feladatlap

Kedden a mindenki számára kötelező matematika érettségivel folytatódtak a vizsgák, amelynek középszinten országosan 65 630, míg emelt szinten 4892 diák vágott neki. A feladatok megoldására összesen 180 perc állt a vizsgázók rendelkezésére.

Borsányi Bea

A matematika sok diák számára amolyan „mumus”. Sokan megkönnyebbültek tehát, hogy túl vannak belőle az érettségin. A kép tegnap, a fehérvári Vasvári gimnáziumnál készült Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

A matematika sokak számára „mumus”, ám Borbélyné Rostaházi Krisztina, a Ciszterci Szent István Gimnázium matematika tanára szerint idén nem volt mitől tartani. „A két részből álló feladatlap első felében az alapokra és definíciókra épülő feladatokat kell megoldani. Ezekhez idén egyetlen kivétellel elég volt az általános iskolában tanultakat alkalmazni. A második rész nagyon sok témakört felölelt és a feladatok jellemzően több részfeladatból álltak. Ha valaki elakadt az egyiknél, attól még tovább tudott haladni és a feladat további részeiben volt lehetősége pontokat gyűjteni. A választható feladatok esetében a szövegek hossza tette egy kicsit nehezebbé az értelmezést, így bizonytalanítva el esetleg a diákokat, viszont maguk a feladatok nem voltak nehezek”, értékelte az érettségi feladatlapot a tanárnő, aki a feladatok jellegével kapcsolatban azt is hozzátette, az iskolákban egyre inkább arra törekednek, hogy „életszagú” feladatokat oldjanak meg az órákon, ám ez a keddi vizsgára nem volt jellemző.

A matematika sok diák számára amolyan „mumus”. Sokan megkönnyebbültek tehát, hogy túl vannak belőle az érettségin. A kép tegnap, a fehérvári Vasvári gimnáziumnál készült Fotó: Fehér Gábor / FMH

 

Á. Tóth Lili, a Vasvári Gimnázium végzőse szerint nem volt kifejezetten nehéz a keddi matematika érettségi, igaz, neki ez az egyik felvételi tantárgya, így emelt szinten tanulta az elmúlt években. Mivel azonban nem kell a felvételihez az emelt érettségi, a középszintet választotta. Kaszanyi Boglárka, Hunyadis diáknak a feladatalap első része nem jelentett gondot, a másodikkal jobban meggyűlt a baja, ám reméli, ennek ellenére sikerrel vette az akadályt. Az érettségi szerdán a történelemmel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában