Koronavírus Fejérben

2020.04.29. 16:40

Rendkívüli fertőtlenítést végez a Városgondnokság a hétvégén

Szerda délután Cser Palkovics András hivatalos közösségi oldalán ismét közzé tette a napi lakossági tájékoztatást. A fő téma jelenleg is az érettségi volt, melyre az iskolák felkészültek és az Önkormányzat továbbra is rendelkezésre áll, ha segítségre van szükség.

feol.hu

Át lehet persze gondolni az adózási struktúrát, de akkor ezt nem ad hoc módon kell megtenni! Fotó: FMH

Fotó: FMH Archív

Tisztelt Fehérváriak!

- Ahogy azt már tegnap jeleztük, az érettségikre tekintettel a jövő hétre módosítjuk a menetrendet a helyi közösségi közlekedésben. Május 4-én, 5-én, 6-án, 7-én és 8-án a tanszüneti munkanapokra érvényes menetrend szerint indulnak a járatok és megmaradnak a korábban a műszakváltásokhoz igazítva beállított mentesítő autóbuszjáratok is. A körülményekre tekintettel az idei évben május hónapra az érettségizők és a komplex szakmai vizsgát tevők részére az Önkormányzat ingyenesen biztosítja a fehérvári közösségi közlekedés használatát. Ez diákigazolvány felmutatásával lesz érvényes.

- A Városgondnokság szombaton, illetve vasárnap egy rendkívüli fertőtlenítést végez el a buszvárókban és a középiskolák, gimnáziumok bejárata körüli eszközökön.

- Az intézményektől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az érettségihez és a komplex szakmai vizsgákhoz szükséges technikai előkészületek megtörténtek. Természetesen az Önkormányzat továbbra is készenlétben áll, és ha bármilyen védőfelszerelés szükségessé válik, azt az intézmények számára biztosítja.

- Tegnap és ma online értekezletet tartottam az önkormányzati fenntartásban működő fehérvári kulturális intézmények vezetőivel, akikkel a kialakult helyzetet értékeltük, a következő időszakra vonatkozó tervezést egyeztettük. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek az intézmények sokszáz emberek biztosítanak munkahelyet, amelyek megőrzése komoly feladat és felelősség. Az egyes kulturális intézmények (könyvtár, múzeum, zenekar) a veszélyhelyzet idején online tartalmakat biztosítanak a fehérváriak számára, kérjük, kövessék közösségi oldalaikat.

- Ma videókonferencián egyeztettünk finn testvérvárosunk, Kemi vezetőjével, Tero Nissinen polgármester úrral és Jukka Vilénnel, a Kemi önkormányzati hivatal vezetőjével, városunk Tiszteletbeli polgárával. Városaink között a tapasztalatcsere rendes körülmények között is gyakori, ám a jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy tanuljunk egymástól és figyeljünk egymásra.

- Az Önkormányzat továbbra is biztosítja a napközbeni felügyeletet az azt igénylő bölcsődéseknek és óvodásoknak. Egy tegnap este megjelent kormányrendelet alapján új szabályok lépnek életbe az óvodai és bölcsődei ellátási rendre vonatkozóan. Április 30-ától természetesen a kormányrendeletnek megfelelően fogjuk ezt az ellátást a fehérváriak számára biztosítani. Április 30-án, csütörtökön így a Tolnai Utcai Óvoda a saját növendékei mellett a Megyeház utcai telephelyre, valamint a Hosszúsétatéri, a Belvárosi Brunszvik Teréz, a Maroshegyi és a nem önkormányzati fenntartású óvodákba járó kisgyermekeket látja el, a Sziget Utcai Óvoda a saját növendékei mellett a Ligetsori és a Szárazréti Óvodába járó kisgyermekeket fogadja, a Napsugár Óvoda pedig saját óvodásai mellett az Árpád Úti, a Szivárvány, a Felsővárosi, a Gyöngyvirág és a Rákóczi Utcai Óvodába járó kisgyermekeket látja el. (A május 4-étől életbe lépő rendet csütörtökön tesszük közzé.) A szerdai adatok alapján a városban nyitva tartó két ügyeletes óvodába összesen 72, az ügyeletes bölcsődébe pedig 14 kisgyermeket vittek be szüleik.

- Ma, a heti teajárattal elindult a hajléktalan emberek számára indított öthetes önkormányzati program. Ennek részleteiről az alábbi linken olvashatnak:

- Mostanáig 667 idős ember kért és kapott segítséget az ellátásában az Önkormányzattól. A város által működtetett telefonos ügyfélszolgálatot 07.30 és 18.00 óra között a (22) 537-149, 537-611, 537-612, 537-651 és 537-652–es vonalas, valamint a 06-70-66-99-014 és 06-70-66-99-015 mobilszámon hívhatnak. Ezúton szeretnénk tájékoztatni mindenkit arról, hogy szerverátállás miatt április 30-án, csütörtökön 13.00 óra és május 2-án, szombaton 08.00 óra között CSAK a 06-70-66-99-014 és 06-70-66-99-015 mobilszámon érhető majd el a telefonos ügyfélszolgálat!

- A szakemberek tájékoztatása szerint a kedd esti-éjszakai városi ügyeletet összesen 37-en keresték meg, és közülük egy főnek voltak légúti panaszai. Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a betegség tüneteit magukon észlelő páciensek semmiképpen sem személyesen, hanem telefonon vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal vagy az ügyelettel! A szakemberek védelme érdekében ez kiemelten fontos, köszönöm, hogy az elmúlt hetekben kapott adatok alapján az emberek többsége megértette és betartotta ezt. A háziorvosok, a házi gyermekorvosok rendelési ideje és telefonszámaik, valamint az ügyeleti telefonszámok is elérhetőek a városi honlapon.

- A koronavirus.gov.hu oldal hivatalos tájékoztatása alapján Fejér megyében az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 269 fő, nekik szeretnék ezúton is jobbulást kívánni! (Ismét megerősítem, hogy települési adatokról az állami szervektől hivatalosan továbbra sem érkezik tájékoztatás, egészen biztosak lehetünk abban, hogy a betegek többségét a fehérvári kórházban ápolják, mivel az a megye, sőt megyén túli területek kijelölt járványkórháza.)

- Müller Cecília országos tisztifőorvos a tatabányai kórházzal kapcsolatban az Operatív Törzs mai tájékoztatóján bejelentette, hogy a tatabányai kórház mostantól új betegeket nem fogadhat, az esetleges új betegeket a székesfehérvári, a győri és az esztergomi kórházba irányítják át.

- Az Önkormányzat által koordinált önkéntesek száma: 549 fő.

- Székesfehérváron a mai napig összesen 156 személy esetében rendeltek el hatósági házi karantént, amelyben közülük jelenleg 40 fő van. A többi személy esetében ez az intézkedés már megszűnt.

- Folyamatos az érdeklődés az egy hete bejelentett, az álláskeresőket érintő új városi támogatási rendszerről is. Ennek részletei az alábbi linken olvashatnak:

- Egy fehérvári virágkötő kedves felajánlásának köszönhetően a Városháza erkélyére idén is virágdíszítés kerül Anyák napja tiszteletére. Tekintettel a járványhelyzetre és arra, hogy sokan nem mozdulhatnak ki otthonról, így közösségi oldalamon és a város honlapján is közzétesszük majd a fotót a virágokról, hogy minél többeknek örömet szerezzünk velük. Figyeljünk egymásra, vigyázzunk az édesanyákra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában