Koronavírus Fejérben

2020.04.15. 11:30

Nehéz ünnepi hétvégén túl – A korlátozások nagyban befolyásolták az egész megye húsvétját

A kijárási korlátozást az ünnep alatt csak nehezebb volt tartani. Mik a tapasztalatok?

Kecskés Zoltán, Héjj Vivien, V. Varga József

A húsvéti szigorításoknak vége szakadt, ám a kijárási korlátozás még él! Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: FMH Archív (Fehér Gábor)

Példamutató hozzáállás

Martonvásáron minden olajozottan működik – tájékoztatott Szabó Tibor polgármester. Mint mondta, a hivatal összehangoltan dolgozik a rendőrökkel, a tűzoltókkal, a közterület-felügyelettel és a polgárőrökkel a járvány megfékezéséért. Nagyon köszöni a lelkes hölgyek áldozatos munkáját, hogy megvarrták azt a 2000 darab maszkot a helyi felelős szervek dolgozóinak, akik az utcán teljesítenek szolgálatot ebben a nehéz időben. A városban a középületeket bezárták, akárcsak a Brunszvik-kastély nagy parkját és a temetőkertet.

A polgármester kiemelte, a lakosságot minden lehetséges módon tájékoztatták a veszélyhelyzetről és a vele járó óvintézkedésekről, amit láthatóan megfogadtak. Volt szerencséje a hétvégén végigjárni a várost, és a martonvásáriak példamutatóan viselkedtek. Mindösszesen néhányan voltak a főtéren, míg a határban lévők fegyelmezetten, 2-3 fős csoportokban sétáltak, bicikliztek a megfelelő távolságot betartva.

Közel 600 figyelmeztetés

A megyeszékhelyet érintő szigorított rendelkezések hétfőn éjfélkor lejártak. Keddtől újra az állami kijárási korlátozások vannak érvényben. Kedden délelőtt a város polgármestere, Cser-Palkovics András közösségi oldalán fejezte ki köszönetét a város lakóinak, hiszen a tapasztalatok szerint az emberek nagy többsége betartotta a szigorított előírásokat.

A jelentések szerint 598 esetben kellett a közterület-felügyeletnek intézkednie a szabályszegőkkel szemben. Minden esetben elégséges volt a szóbeli figyelmeztetés. A rendőrség tájékoztatása szerint kirívó eset nem történt, bírság kiszabására csak elenyésző számban volt szükség.

Ugyan a városi szigorítás határideje lejárt, ám a szabályozások betartása az elkövetkező hetekre nézve is fontos.

– Ezek a szabályok ugyanis értünk vannak, az embereket védik – olvasható a polgármester közösségi oldalán.

A húsvéti szigorításoknak vége szakadt, ám a kijárási korlátozás még él!
Illusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vigaszt nyújt, reményt ad

– Polgárdiban sem maradtak el a nagyheti szertartások, hiszen húsvét ünnepe nem helyezhető át – mondta Barta Tibor plébános. A vatikáni és a helyi rendelkezéseket figyelembe véve tartották meg a szertartásokat a hívek nélkül (a nép részvétele nélkül – sine populo). A plébánia videómegosztó platformján viszont élőben közvetítették eddig is a korábbi és az ünnepi szentmiséket, a pénteki keresztutat.

– Az utolsó vacsora emlékezete a közösségről szól, annak szerepéről, fontosságáról – osztotta meg gondolatait lapunkkal Tibor atya. – A liturgia igazából közösségi ünneplés, de ebben az évben e fizikai létet nem élhettük át, de megtapasztaltuk, sokkal mélyebben érint meg bennünket az összetartozás érzése. A szívünkön keresztül a lelkünkben. Most lehetőséget kaptunk arra, hogy elmélyítsük kapcsolatainkat szeretteinkkel, közvetlen hozzátartozóinkkal.

A megszokott világ kifordult sarkaiból

– A böjtben talán jobban készültünk lelkileg az ünnepre, a korlátok, amelyekben már hetek óta élünk, közelebb vittek bennünket Jézus Krisztushoz. Ebben a böjtben a számunkra megszokott világ kifordult a sarkaiból. Keresztyén emberként a lelki megpróbáltatásban a kapaszkodót Isten szavában keressük. Mindannyiunknak szüksége van a lelki táplálékra, az útmutatásra, ezért óriási kincs, hogy a Bibliát naponta olvashatjuk – mondta el Kovács Csiba Krisztina, soponyai református lelkipásztor.

Soponyán a református gyülekezet Isten nagy kegyelmi ajándékát éli át: 75 év után újra van a templomnak tornya! A torony építésének munkálatai összekovácsolták az egyébként is erős közösséget. Egyben ez egy jel is a mostani időben, hogy felfelé kell emelni a tekintetünket.

Kislángon a kicsiny, de összetartó közösségben, s a hozzá tartozó szórványban, Mátyásdombon a gyülekezeti tagok figyelnek egymásra, s tartják a lelkipásztorral és egymással a telefon, a közösségi média által a kapcsolatot, lelkileg erősítik, bátorítják, biztatják egymást. A gyerekeket az iskolai hitoktatáson keresztül új formában érik el, szólítják meg a digitális technika segítségével. A fiatalabb korosztállyal online folyamatos a kommunikáció, az idősebbekkel leginkább a telefonos beszélgetések segítségével tartják a kapcsolatot.

– A jelenlegi válsághelyzetben gyülekezeteinkben erősödik a személyes hit és az egyéni imádság – tette hozzá Kovács Csiba Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában