Tiltott kampányfinanszírozás

2020.04.06. 16:00

Elutasították Czobor Imre törvényességi felügyeleti eljárását

A Székesfehérvári Törvényszék első fokon elutasította Czobor Imre, a helyi Fidesz alelnökének törvényességi felügyeleti eljárását a civil szervezet felé, mely tiltott kampányfinanszírozás mellett indította el Schrick István polgármestert a tavaly októberi választásokon, miközben saját alapszabálya szerint politikai tevékenységet nem folytathattak volna.

Korondy Tamás

A rácalmási Fidesz alelnöke már be is nyújtotta fellebbezését az ügyben Forrás: Czobor Imre

Czobor azóta már a fellebbezést is benyújtotta az ügyben, így az másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik – ezzel szemben az önkormányzati finanszírozásban működő, helyi „Rácalmás Város Önkormányzatának kiadványa”-ban megjelenő írás alapján az ügy le is zárult, holott erről szó sincsen. A Fidesz alelnök helyreigazítási kérelemmel fordult a főszerkesztő felé, mivel a vádakról és feljelentésekről is írnak, melyek büntetőjogi fogalmak, ez pedig hamis látszatot kelt.

– Ez egy felelőtlen megoldása volt a törvényszéknek, hiszen azonkívül, hogy kértek egy írásos anyagot az egyesülettől (Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület, ők támogatták Schricket – a szerk.), semmit nem tettek. – mondta el lapunknak Czobor Imre, akinek állítása szerint az önkormányzat és a civil szervezet képviselői egy és ugyanazon személyek, ezt pedig minimum meg kellett volna vizsgálnia a bíróságnak. Czobor tagokról szóló állítása megállja a helyét, hiszen saját maga mellett az önkormányzat – és az egész város – vezetője, Schrick István is tagja a civil szervezetnek. Schricket telefonon értük el, hogy ismertesse álláspontját, ám nem kívánt nyilatkozni az ügyben, elmondása szerint ugyanis „nem ő, hanem a civil szervezet ellen indult eljárás, így ebben az ügyben ő nem érintett”. A szervezet elnökét, Steiner Lajost is szerettük volna megkeresni, őt azonban nem sikerült elérnünk.

A rácalmási Fidesz alelnöke már be is nyújtotta fellebbezését az
ügyben Forrás: Czobor Imre

– Az Törvényszék vizsgálati elutasításában nem szerepelt a személyek felé történő vizsgálat. Ez így nem gömbölyű. Ennek a szervezetnek én is a tagja vagyok, így tehát tisztában vagyok a működésével is. Korábban is jeleztem már a vezetés felé, hogy nem kellene belefolyni a politikába, de süket fülekre találtam. Ezért nyújtottuk be a törvényességi kérelmet, amiben pontosan erre kértünk megállapítást, hogy törvényes-e a szervezet politikai magatartása vagy sem. A jogszabály egyébiránt nem tiltja, hogy a civil szervezet polgármestert indítson, ugyanakkor bármiféle finanszírozást igen. Erre példa az az intézkedés is, melyet a rác­almási önkormányzat szavazott meg az egyik ülésén tavaly, amikor 23 millió forintot ítéltek meg a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület számára – ennek elszámolását sem végezte el kiszabott törvényszék. Czobort elmondása szerint azóta – hiába volt rendőrkapitány és tiszteletbeli tag – nem kívánatos személyként kezelik a polgárőrségnél, valamint a taglalt civil szervezetből is kiközösítették, és csak alapos indok hiánya miatt nem tudják kitenni a szervezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában