Koronavírus Fejérben

2020.03.18. 07:00

Távmunka és felügyelet – Vannak, akiknek muszáj ügyeletbe adniuk a gyermeket

Sok családban gyorsan kellett megoldást találni a gyermekfelügyeletre.

Bokros Judit

Házon belül nehezebb lekötni a gyerekeket, de a szülők próbálnak felkészülni Fotó: olvasói

Hétfő óta nincsenek nyitva a sulik, és az óvodákban, bölcsődékben is jellemzően ügyeleti rendszer működik, vagy azok is bezártak. A szülőknek gyorsan kellett megoldást találniuk arra, hogyan oldják meg a kisebbek felügyeletét, illetve miként legyenek ott az iskolás mellett, akinek távoktatásban kell részt vennie.

Egy név nélkül nyilatkozó édesanya három gyermekkel van otthon, egyikük még nincs háromhetes. A másik két gyerkőc is elég kicsi, csupán a legnagyobb óvodás. Lényegében az ő felügyeletét kellett pluszban megoldani, ami azért nem jelent gondot, mert az édesanya amúgy is otthon volt a másik két kicsivel. Segítség számára, hogy férje pár hónapja otthonról dolgozhat, nem kell budapesti munkahelyére bejárnia. Ez most különösen fontos, hiszen a koronavírus-járvány miatt már a nagyszülői felügyeletet sem veszik igénybe. Otthon vannak hát mindannyian, s alapvetően nem fogadnak senkit. A gyerkőcök levegőztetését az édesapa oldja meg.

Hétfőtől nincs oktatás az iskolákban, s az óvodák, bölcsődék is bezártak vagy ügyeleti rendszerben működnek, üresek hát a tantermek, csoportszobák, folyosók. A szülőknek meg kell oldaniuk a gyerekek felügyeletét, méghozzá úgy, hogy lehetőleg kihagyják abból a nagyszülőket, idős hozzátartozókat, akik a koronavírus-járvány fokozottan veszélyeztetett korcsoportjába tartoznak.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy másik fehérvári édesanyának elsős a gyermeke, s a bevezetett intézkedések miatt valószínűleg nekik is be kell kapcsolódniuk a digitális távoktatásba. A hölgy home of­fice dolgozik, így próbálja meg koordinálni a munkát és gyermeke felügyeletét, amibe most ugyebár a tanulás is beletartozik. Mindezt szerencsére meg tudja osztani az édesapával, aki a hét másik részében van a gyermekkel. A helyzet azonban így sem könnyű – tette hozzá.

A fehérvári Osztotics Regina sajnos nem tud otthonról dolgozni. Párjának és neki is egy-egy gyárban van munkája, s ott még nem álltak le. Regina édesanyja szintén dolgozik, édesapja pedig idős, és a veszélyeztetettek közé tartozik, ezért rá nem akarja bízni óvodás kislánya felügyeletét. Ezen a héten mondjuk otthon maradnak táppénzen, de hogy utána mi lesz, azt még nem tudja, hiszen annyira kiszámíthatatlan minden – mondta az édesanya. Ha azonban neki és párjának, valamint a nagymamának továbbra is dolgoznia kell, akkor nem marad más, mint hogy a kislányt beadják az ügyeletes óvodába, legyen az bármelyik intézmény a városban.

Házon belül nehezebb lekötni a gyerekeket, de a szülők próbálnak felkészülni
Fotó: olvasói

Aki tudja, az jellemzően megpróbálja otthonról elvégezni a munkát, s aközben figyelni a gyermekre. Nem mindenkinél működik azonban ez, amint az följebb is olvasható. Vannak munkakörök, amelyeket egyáltalán nem lehet home office végezni, így a szülők kénytelenek mégis a nagyszülőre bízni a gyermeket, vagy más megoldást találni az átmeneti időszakra.

A közösségi médiában alakultak olyan csoportok is, amelyekben egymásnak adnak ötletet a szülők ahhoz, hogyan lehet eltölteni az időt otthon, s egyéb hasznos témákat, információkat is megosztanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában