Élményt mindenkinek

2020.03.07. 07:00

Nemrég ünnepelte fennállásának egyéves évfordulóját a Titkok Háza Tudományos Élményközpont

Az elmúlt év tapasztalatairól, illetve az elkövetkezendő időszak programjairól számolt be sajtótájékoztató keretében Cser-Palkovics András polgármester, Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója, Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia műszaki karának dékánja.

Héjj Vivien

Az intézmény célja a természettudományos tárgyak népszerűsítése. Mégpedig, ahogy a képen látható Cser-Palkovics András mondta, nem szokványos eszközökkel Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A központ célja a közép-dunántúli iskolák számára a természettudományos élménypedagógiai programkínálat bővítése, a természettudományos tárgyak népszerűsítése, valamint az informális és nem formális tanulási lehetőségek bővítése. A megnyitás óta a programban 32 általános és középiskola több mint 6000 tanulója került kapcsolatba az intézménnyel. Az Óbudai Egyetem a tudományos élményközpont egyik kezdeményezője volt – az Echo Innovációs Centrum mellett –, együttműködésük a kezdetektől fennáll. – Az egyetemtől elvárt tevékenység a társadalmi szerepvállalás, amit mi leginkább a közösség szolgálataként élünk meg. Az Alba Regia műszaki kar számára nagyon fontos az is, hogy a lehető legtöbb tanuló jelentkezzen hozzánk. A mérnöki pálya felé orientálás folyamatát már középiskolás korban el kell kezdeni – kezdte Györök György, az Óbudai Egyetem dékánja.

Meg kell szólítani a fiatalokat

Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója elmondta, a küldetésük kettős: felkelteni a mérnöktudományok iránti érdeklődést és ösztönözni a diákokat, hogy a természettudományos tárgyakból minél többen tegyenek emelt szintű érettségit. – A legnépszerűbb foglalkozásaink a 3D nyomtatáshoz, a virtuális valósághoz és a játékos bűnügyi laborunkhoz kapcsolódnak, de sokakat érdekel a Szabadulj okosan tudományos szabadulószobánk és a mechatronika világa is – folytatta az igazgató.

Az intézmény célja a természettudományos tárgyak népszerűsítése. Mégpedig, ahogy a képen látható Cser-Palkovics András mondta, nem szokványos eszközökkel Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Játékosan ismerkedni

Az Echo Innovációs Műhely elnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az alaptevékenység mellett Fehérvár lakossága is egyre nagyobb érdeklődést tanúsít az intézmény iránt. Az elmúlt évben szervezett nyitott családi napokon mintegy ezer fő vehetett részt olyan programokon, melyeken a gyermekek és felmenőik együtt ismerkedhettek meg a természettudományok izgalmas világával. – A mérnökök tudják, hogy a háromlábú szék a leg­stabilabb statikailag. A Titkok Háza Tudományos Élményközpont három lába az iskolák, a családok és a vállalatok. Erre épülnek a programok és a szolgáltatások is – tette hozzá Zugor Zsuzsanna elnök asszony.

Székesfehérvár önkormányzata minden szükséges támogatást biztosít az intézménynek. Cser-Palkovics András polgármester beszédében hangsúlyozta, a 21. században ahhoz, hogy a fiatalokat elérjük, használnunk kell azokat az eszközöket, amelyekkel meg tudjuk őket szólítani. Hozzátette, a mai köznevelési rendszernek az életre kell felkészíteni a diákokat. Ma már számos életút közül választhatnak az ifjak, akik számára fontos, hogy alkalmazkodni tudjanak és irányítani tudják a saját környezetüket és kamatoztathassák a megszerzett tudásukat.

Március végén útnak indul a Titkok Háza új iskolai vetélkedője, melynek során a középiskolás diákok három fordulóban, játékosan ismerkedhetnek meg a tudományos és mérnöki eredményekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában