Utánajártunk

2020.03.22. 15:50

Milyen lehet most Olaszországban egyedül, magyar cserediákként?

Videóhíváson keresztül értünk el egy Olaszországban tanuló, magyar egyetemistát. Jelenleg egy kisebb városban él, Milánó mellett. Pár hete, még a tanév kezdete előtt érkezett. Szobatársai hazautaztak, ő maradt.

Sándor Tamara

Fotó: olvasó

Hogy viselitek kint, a koronavírus miatt kialakult helyzetet?

  • Mostmár nem pánik, hanem nagyon rossz helyzet van. Nem vették komolyan az elején az emberek. Rengetegen mászkáltak össze-vissza. Elfogytak a kórházban a helyek, nincs elég orvos. Ezért van kijárási tilalom. Hogy ne terjedjen tovább… A boltokat eleinte rohamozták meg nagyon, azt tapasztalom ez csillapodott. Szerencsére az én környékemen nincs élelmiszerhiány.
  • A szüleid hogy fogadták a döntésed?

  • Apukám könnyebben, anyukám nagyon kiakadt, de végül elfogadta ő is. Aggódnak természetesen, de azt gondoljuk kicsi az esélye annak, hogy elkapjam. Nem tudom még egyszer megpályázni ezt a külföldi tanulást. Reménykedem, hogy javul a helyzet, addig ameddig itt tartózkodom. Fél évet vagyok itt.
  • A játszótereket is lezárták
    Fotó: Olvasó

    Beszélsz olaszul?

  • Nagyon alap szinten. Otthon, magamtól tanulom a nyelvet. A sok hírolvasás is segít, a milánói hírlapot böngészem. Gőzerővel tanulom, egyrészt, mert az egyetemről az összes e-mailt olaszul küldik, illetve a tananyagot is. Nem tudok bemenni és személyesen megbeszélni a tanárokkal, esetleg angolul azt, amit nem értek. Szóval elég bonyolult így.
  • Szokatlan látvány, üresség mindenhol
    Fotó: Olvasó

    Milyen óvintézkedéseket tapasztaltál?

  • Még a kijárási tilalom előtt hárman beültünk egy kávézóba. Ránk szóltak, hogy egy asztalnál csak ketten ülhetünk, mert csak így tudjuk betartani az egy méter távolságot. A boltokban a kasszáknál például felragasztott cetlik jelzik, hogy hova állhat a következő vásárló. Mostmár az utcára csak három indokkal lehet kilépni: ha boltba mész, ha gyógyszertárba, vagy idős rokont gondozni. Engem is már állítottak meg rendőrök.
  • Hogy igazolod bármelyiket is?

  • A lakcímkártyát elkérik. Megnézik, hogy tényleg a legközelebbi boltba mész-e. Aki csak kavarog, azt rögtön hazaküldik. Először csak figyelmeztetik, majd többszöri felszólításnál már meg is büntetik.
  • Mennyire vagy magányos?

  • Sajnos itt még nem ismertem meg sok új embert, egyedül a szobatársaimat, de ők a hazautazás mellett döntöttek. Az otthoni barátaim napi szinten lelkesen telefonálgatnak. A távoktatás hamarosan elkezdődik az egyetemen, erre fogok koncentrálni. Rajzolgatok, táncolok. Nagy erőt ad az is, hogy minden este kiállnak az olaszok az erkélyre és énekelnek, tapsolnak. Ez egy tiszteletadás az orvosoknak, és mindazoknak, akik azért küzdenek, hogy minél hamarabb túljussunk ezen az időszakon. Egyik este csatlakoztam én is. A telefonom fényével átvilágítottam a szemben lévő házba. Visszaérkezett az üzenet.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában