Koronavírus Fejérben

2020.03.31. 07:05

Maszkot és köpenyt is varrnak a Székesfehérvári Szakképzési Centrumban

A tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium maszkok előállításában kérte a szakképzési centrumok együttműködését. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum azonban már elébe ment ennek a kérésnek, hetek óta varrják a maszkokat.

Borsányi Bea

Készülnek a maszkok az Árpád Szakképző tanműhelyében

Fotó: SZSZC

Az MTI adta hírül hétfőn reggel, hogy a minisztérium textil szájmaszkok gyártására kérte a szükséges eszközökkel, szaktudással rendelkező szakképző intézményeit. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók, ha a megfelelő gépek birtokában ezt otthoni körülmények között vállalni tudják, gyakorlatként maszkokat állíthatnak elő. Jelenleg 15 centrumban készülnek védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthon vagy kiscsoportokban, az elővigyázatossági intézkedések fokozott betartásával.

Több iskolában zajlik az előkészítés és az alapanyagok beszerzése, a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és Váci Szakképzési Centrum már megnyitotta tanműhelyeit erre a célra. Ahogy azt Kulcsár Szilviától, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatójától megtudtuk, ők már napokkal ezelőtt elkezdtek mosható és egyszer használatos maszkokat varrni, miután a Macher Zrt.-vel összefogva úgy döntöttek, így támogatják a Szent György kórházat, illetve annak dolgozóit a járványhelyzet idején a védekezésben. Az elmúlt tíz napban összesen 1500-1500 darab maszk készült el. A közös projektben az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium kilenc szakoktatója, valamint 2 fő a Macher Zrt.-től és három, a felnőttoktatás keretein belül tanuló önkéntes vesz részt.

Készülnek a maszkok az Árpád Szakképző tanműhelyében
Fotó: SZSZC

A munka jelen szakaszában már nemcsak maszkokat, hanem egyszer használatos köpenyeket is varrnak, amelyek a fehérvári kórház mellett a fehérvári önkormányzat dolgozói számára is készülnek. A héten azután megkezdik a mosható köpenyek készítését is. A köpenyek varrásához pedig már olyan nagy teljesítményű, gyors varrógépekre van szükség, amelyeket nem mindenki tud használni. Az említett munkák persze nem akadályozzák meg a fehérvári szakképzési centrumot abban, hogy bekapcsolódjanak a minisztérium által meghirdetett országos projektbe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában