Koronavírus Fejérben

2020.03.19. 07:00

Életmentő technológia Fejérben: drónokkal fertőtleníthetnek, tájékoztathatnak

Egy olyan korszakot élünk, ahol fejlett technológiai eszközök segítségével küzdhetünk egy korábban soha nem tapasztalt ellenséggel szemben.

Elekes Gergő

Minden pilóta speciális védőfelszereléssel rendelkezik

Fotó: Szaniszló Mónika

A koronavírus-fertőzés eddig nem tapasztalt állapotokat eredményezett szerte a világban. Minden ország arra törekszik, hogy mielőbb megfékezze a világjárványt, egyre több drasztikus, de szükséges lépést bevetve.

Hazánkban 2018 novemberében megalakult a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete, ami azóta már számos kutató-mentő feladatban nyújtott segítséget Fejér megye területén is.

Minden eddiginél nagyobb szükség lehet rájuk!

– Az Egyesületünk, köszönhetően egy nemes felajánlásnak, jelenleg 3 olyan speciális drónnal rendelkezik, melyek képesek arra, hogy közterületeket, iskola-, és óvodaudvarokat, járműveket fertőtlenítsenek. Ebből egy jelenleg Zichyújfaluban, kettő pedig Budapesten található, mind bevetésre készen. Szintén felajánlásból kaptunk a gépekhez 1000 liter olyan fertőtlenítőszert is, amilyet a katasztrófavédelem használ az árvizek utáni fertőtlenítés során. Ez természetesen az emberekre egyáltalán nem veszélyes abban a koncentrációban, amit a vírus elpusztításához használnánk.

Továbbá két csomagszállító gépünk van, nagy felbontású kamerákkal, zoom kamerával, hőkamerával, keresőfényszóróval, villanófénnyel felszerelt légi járművekkel is rendelkezünk.

Felül egy hangfallal felszerelt drón, alul a nagy felbontású kamerával operáló
Fotó: Pál Károly

A kutatás-mentésben, települések tömegtájékoztatásában (hangosbemondóval felszerelt drón segítségével), valamint olyan területek mentesítésében tudunk segíteni, amelyek valamilyen okból kifolyólag a földi egységek számára nehezen megközelíthetők. Huszonnégy órás ügyeletben bármikor riaszthatók és egy órán belül bevethetők vagyunk – tudtuk meg Pál Károlytól, a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének Országos Műveleti vezetőjétől.

A Fejér megyei flotta
Fotó: Szaniszló Mónika

Ki kérheti a mentődrónpilóták segítségét? Mi a forgatókönyv egy bevetés során?

– Mivel Magyarországon a vegyianyag drónnal való szállításának nem igazán létezik jogi alapja és kultúrája, ilyen műveleteket csak hatósági felkérésre tudunk végrehajtani olyan esetekben, amikor olyan hatóság és/vagy helyi hivatal kéri a segítségünket, akiket az Operatív Törzs felhatalmazott arra, hogy ebben az időszakban intézkedéseket tegyen. Ilyenek például a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, az önkormányzatok. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy civil kérésre nem vonulhatunk ki. Minden műveletirányító pilótánk rendelkezik valamilyen polgári védelmi, vagy vegyi védelmi képzettséggel, valamint ismerik az eszközt és a hozzá tartozó munkavédelmi előírásokat.

A Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének képességleírása már az Operatív Törzsnél van, így, ha ők is támogatják a kezdeményezésünket, akár rajtuk keresztül is bevethetők leszünk.

Én a Fejér megyei régióért (Közép-Dunántúl) felügyelek Szaniszló Mónika kommunikációs vezetővel egyetemben, így számunkra prioritást élvez ez a terület, ellenben az egész országra kiterjed egyesületünk. Műveleti vezetőként naponta kapok jelentést a többi regionális vezetőtől.

Minden pilóta speciális védőfelszereléssel rendelkezik. Illusztrációs képünkön Pál Károly, a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesületének Országos Műveleti vezetője látható
Fotó: Szaniszló Mónika

Fejér megyében hány bevethető pilóta van?

– Nem csak Fejérre terjed ki a régió, hanem a megyehatárokon is vannak embereink, jelenleg 5 pilótát tudunk szükség esetén bevetni, ám országosan bárkit meg tudunk mozdítani.

Mit kell tudni ezeknek a fertőtlenítésre alkalmas gépeknek a működéséről?

– 10 literes a tartály, amiben a fertőtlenítő szert szállítjuk. Egy akkumulátorral 13-15 percet tudunk fent lenni a levegőben, egy felszállás nagyjából egy hektárnyi területet is jelenthet. Mivel az oldatnak nem túl nagy a fajsúlya, így optimális a kihasználtsága az energiaforrásnak. Ez persze életszerűtlen, nem egy 1 hektáros terület biológiai mentesítése a feladat. Ez a gép arra való, hogy olyan területeken fertőtlenítsünk, ahol más módszerrel nehezebb, lassabb lenne. Sokkal hatékonyabb felülről kijuttatni a vegyi anyagot, mint kézzel permetezni, mivel előbbi esetében mindenhova eljut a kemikália, míg utóbbinál kimaradhatnak egyes pontok.

Miben tudtok hatékonyabbak lenni, mint a földi egységek?

– A kormány rengeteg pénzt áldozott a földi egységek felkészítésébe, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy a legtöbb helyzetben meg fogják tudni állni a helyüket. Ez nem kérdés. Amiben mi hatékonyabbak tudunk lenni, azok a levegőből elvégzendő tevékenységek. Zichyújfaluban például két hőkamerás drón és egy nagy hatótávolságú merevszárnyas gép is állomásozik.

Nagylelkű felajánlás eredményeként állomásozhat ez a fertőtlenítésre is alkalmas gép Zichyújfaluban, testvérei Budapesten állnak készenlétben
Fotó: Szaniszló Mónika

Ha már hőkamerás gép, arra van lehetőség, hogy a kamera segítségével kiszűrjetek esetleges fertőzötteket?

– Ezeknek az eszközöknek a pontossága nem ér fel egy orvosi eszközzel, de arra tökéletes, hogy egy embercsoportból a nagyobb hőkibocsátású testet ki tudjuk mutatni, ami alapján már szűkülhet azok köre, akik potenciális hordozók lehetnek.

A pilótáknak mindenképp kültéren kell lenniük a drónok működtetéséhez. Mekkora veszélyt jelent ez számotokra? A gépeket fertőtlenítitek?

– Minden pilótánk rendelkezik személyes védőfelszereléssel, és megvan a metodikánk a gépek fertőtlenítésére is. Ellenben nem valószínű, hogy maguk az eszközök biológiai szennyeződéssel fertőződnének.

Képünk illusztráció, melyen Pál Károly Zichyújfaluban mutatja be a gép működését
Fotó: Szaniszló Mónika

Beszélgetésünk zárásaként a jövőről kérdezem a szakembert.

Őszintén remélem, hogy soha nem kell szembesülnünk olyan problémákkal, amiket már csak drónokkal lehet megoldani. Ellenben azért készítettük össze a csapatot, hogy bevessenek minket, így ha bármiben tudunk segíteni, mi ott leszünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában