Széles a programok palettája

2020.03.08. 07:30

Egy főzőiskola Székesfehérváron, ahol barátságok is születnek

Hosszú és rögös út vezetett odáig, hogy amit Ambrus Alex és felesége Ambrus-Reiber Barbara megálmodtak, valóra is válhasson. 2020 januárjában pedig az álom valóssággá vált, hiszen megnyitotta kapuit saját főzőiskolájuk Székesfehérváron.

Bagotai Zsanett

Szerelmük és álmuk is beteljesedett

Fotó: Zsida Ágoston

Távol a belváros zajtól, ám rendkívül otthonos és hangulatos környezetben várja a nemrégiben nyitott székesfehérvári főzőiskola a gasztronómia szerelmeseit, a kikapcsolódni vágyókat, és mindenkit, aki szeretne kipróbálni és tanulni valami újat.

A középiskolában szinte észre sem vették egymást, most pedig közösen valósították meg az álmaikat. És, hogy milyen út vezetett ideáig, arról Alex és Barbi szívesen meséltek egy napsütéses szerdai délutánon.

Hogyan jött a gasztronómia és a vendéglátás az életetekbe?

- Nagyon izgalmasnak tűnt számomra a cukrászat világa, hogy hogyan lehet kísérletezni az ízekkel, színekkel, formákkal, és mennyi mindent lehet kihozni egy-egy desszertből, ezért a székesfehérvári Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátó Ipari Szakképző Iskolában kezdtem meg a tanulmányaimat. Mindig is vonzott a kreativitás és úgy gondolom, hogy ez egy olyan szakma, ahol kevés dolog tud határt szabni a képzeletnek – mondta el Barbi.

- Igen, én is ebben az iskolában végeztem és az az érdekes, hogy sosem találkoztunk pedig egymás osztálytársait még ismerjük is. Ahogy elvégeztem az iskolát, én igazából nem szerettem volna szakács lenni pedig a gyakorlati órákon sokszor megdicsértek, ám ahogy kikerültem a nagybetűs életbe rájöttem, hogy mégiscsak ez az amihez értek, és amit igazán szeretek. A legjobb helyen szerettem volna dolgozni, ezért Székesfehérvár egyik legjobb éttermébe bekopogtattam, ahova fel is vettek és nagyon sok mindent tanultam, amit később remekül tudtam hasznosítani. Megfordultam több fővárosi étterembe is, de végül hazajöttem Fehérvárra, ekkor ismerkedtem meg közelebbről Barbival, és folytattam a munkát ott ahol elkezdtem bontogatni a szárnyaimat.

A vendégek minden apró mozdulatot elsajátíthatnak
Fotó: Zsida Ágoston

Honnan jött az ötlet, hogy egy főzőiskolát indítsatok?

- Egy nagyon jó barátunk ötlete volt, hogy egy cukrász és egy szakács szerelméből bizony kezdeni kéne valamit és nyissunk egy főzőiskolát. Ez annyira megragadt a fejünkben, hogy el is kezdtünk agyalni, hogyan lehetne ezt megvalósítani. Már akkor gondoltunk a családalapításra, és tudtuk, hogy a gyermekünknek az lesz a legjobb, ha a saját lábunkra állunk a vendéglátás terén, és minőségi időt tudunk majd vele együtt tölteni. 2018-tól házhoz jártunk oktatni, a csoportos óráink pedig 2020-ban kezdődtek meg. Nagyon sok pofon és csalódás ért minket, de megérte várni és kitartani öt éven keresztül, hiszen megvalósult egy nagyon nagy álmunk.

Milyen programokkal várjátok a vendégeket?

- Nálunk elég színes a programkínálat, nem csak főző és sütő kurzusokat, hanem csapatépítőket, gyerekzsúrokat, legény és leány búcsúkat, születésnapokat is szoktunk rendezni. Mindenki megtalálhatja azt amit igazán szeret, hiszen van steak és bortanfolyam, készíthetnek sushit és különböző thai ételeket, a halételek szerelmesei választhatják a halkészítő tanfolyamot, és természetesen a sütési tanfolyamok palettája is széles.

A legjobb érzés számunkra a pozitív visszajelzés és a résztvevők mosolya amikor megkóstolják amit alkottak, valamint, hogy idegen emberek főznek együtt és az este végére mégis barátságok kötődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában