egyre kisebb tanulólétszámmal működik

2020.03.31. 07:40

Az alsósok maradnak a zámolyi iskolában

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, a Székesfehérvári Tankerületi Központ javasolja a zámolyi általános iskola felső tagozatának szeptembertől történő megszüntetését. A témával kapcsolatos kérdéseinkkel természetesen megkerestük a tankerületet.

Borsányi Bea

Zámolyon nincs meg az osztályonkénti minimális 14 fő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Éltek-e más iskolákra vonatkozóan a megyében hasonló javaslattal? Miért vált szükségessé a felső tagozat megszüntetése Zámolyon? Várható-e, hogy ezek után esetleg az alsó tagozatot is megszüntetik, magyarán 1-2 éven belül bezárják az egész iskolát? Milyen segítséget kapnak azok a pedagógusok, akik a felső megszüntetése miatt elveszítik a munkájukat?

Kérdéseinkre Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ vezetője az alábbiakat válaszolta:

„A Székesfehérvári Tankerületi Központ illetékességi területére vonatkozóan a folyamatban lévő átszervezési javaslataink közül a Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola kapcsán merült fel a felső tagozat helyben történő megszüntetése, mivel az elmúlt évek beiskolázási adatai alapján egyre kisebb tanulólétszámmal működik. Az elmúlt öt évben 101-ről 77-re csökkent a 1–8. osztályok össz­létszáma, ez nem egészen 10 fős osztályonkénti átlaglétszámot jelent. A törvényben előírt minimális általános iskolai osztálylétszám 14 fő. A felső tagozat létszáma a 2020–2021-es tanévben várhatóan 35-40 fő lesz. A felső tagozat osztálylétszámai több esetben nem érik el a 10 főt sem.

Zámolyon nincs meg az osztályonkénti minimális 14 fő
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Semmilyen távlati elképzelésben nem szerepel Zámolyon az alsó tagozat megszüntetése, mindenképpen azt szeretnénk, ha elsőtől negyedik osztályig a tanulók helyben járhatnának iskolába. Az átszervezéssel kapcsolatos döntést az oktatásért felelős miniszter hozza meg május utolsó munkanapjáig. A javaslat szerint a felső tagozat tanulóit a székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola veszi át, de természetesen érvényesül a szülők szabad iskolaválasztási joga, ha valaki másik iskolába szeretné beíratni gyermekét, úgy azt megteheti. Az átszervezést követően valamennyi felső tagozatos pedagógus munkájára szükség lesz a Székesfehérvári Tankerületi Központ intézményeiben, elbocsátástól senkinek sem kell tartania. A település polgármesterével, jegyzőjével és az iskola igazgatójával személyesen egyeztettünk február 18-án a Zámolyi Polgármesteri Hivatalban” – íra válaszában Török Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában