egyeztető tárgyalás

2020.02.19. 07:00

Part szélére sodort uszodaépítési tervek Velencén

Kedden találkoztak a velencei uszodaépítésben érintett felek – az ajtók kinyíltak, fogalmazott Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszteri biztos, aki maga hívta egyeztető tárgyalásra a botrányba fulladt ügy résztvevőit.

S. Töttő Rita

20200215 Velence, Városi uszoda építkezés, illusztráció. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt megírtuk, múlt héten, az önkormányzat vagyonvédelmi okból lezáratta az uszodaépítéssel érintett, az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező ingatlanát, annak területét. Ezzel is hangot adva annak, hogy az építkezés folytatását szeretnék megakadályozni.

A meghívottak között voltak a kormányhivatal, a város vezetői, a vízilabda-szövetség, a rendőrség, az építtető képviselői. A politikai vihartól távol maradni kívánó sportszövetség és rendőrség kivételével megjelentek a résztvevők. Tessely Zoltán a hírlapnak vázolta:

– Mindenki elmondta a sérelmeit. A város részéről megjelentek elmondták, nekik milyen elvárásaik lennének a későbbiekre vonatkozóan. A tulajdonviszonyokkal ezúttal kevésbé foglalkoztunk, a problémára fókuszáltunk. A város felelős vagyongazdálkodási szempontjait is vázolták a település részéről. A kormányhivatal részéről pedig az hangzott el, hogy a felmerült formai hiányosságokat a jelenlegi városvezetők tudnák pótolni.

Építkezési csendélet 2020 februárjában Velencén
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szükséges az együttműködés a továbblépéshez

A mindenkit érdeklő kérdés, mely szerint mi van akkor, ha nem épül meg az uszoda, szintén szóba került: – Azt ajánlottam, nézzék meg, milyen visszafizetési kötelezettségei keletkeznek a városnak, s hogy ez a végkifejlet egyezik-e a lakosság elvárásaival. Vajon tudnak-e a kampányígéreteik szerint utakat, járdákat építeni akkor, ha az egyébként TAO – tehát nem városi – pénzekből épülő uszoda eddigi költségeit vissza kell fizetniük? De úgy vélem – az egymással vívott harc helyett, ahogyan az eddig volt és főleg a rendelkezésre álló egyre fogyatkozó idő miatt – minden érintettnek inkább a még szükséges tao-felajánlások megszerzéséért kellene összefogni, megkeresve a szóba jövő gazdasági szereplőket…

Az országgyűlési képviselő, akinek csak formális szerepe volt a találkozón, azt mondja, szerinte a felek belátták álláspontjaik törékenységét – vagyis, hogy mindannyian rájöttek, szükséges az együttműködés a továbblépéshez. Tessely célja talán teljesült: végre az érintett felek elkezdtek egymással beszélni, s talán normálisabb hangvétel veheti kezdetét. Egy valamit nem szabad azonban szem elől téveszteni: azt, hogy a pályázat szerint 2020. júniu­sában már igényelni kell a használatba vételi engedélyt. Ha ez nem történik meg, újabb komoly kihívásokat kell kezelnie az érintett feleknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában