Csodás nap a Vértes lábánál

2020.02.17. 07:25

Magyaralmási disznóvágás és kolbásztöltő verseny volt a faluház udvarán

Most zajlott a negyedik disznóvágás és az azzal egybekötött kolbásztöltő verseny a községben.

Palocsai Jenő

A kolbásztöltés férfi munka, de az asszonyok nélkül ez sem sikerülhet Fotó: Palocsai Jenő

Fotó: NZP

A helyi kötődésű Pirkadat tanya tette le az alapokat szinte hajnalban, amikor a szép és egészséges hízót a faluház udvarára szállította. Szegény pára akkor már nem visított, és a szakavatott kezek hamar megszabadították őt a szőrzettől. Természetesen nem bikinivonal kialakítása volt a cél, hanem „pörzsölés”. Feketére pirították, kaparták, lemosták, majd szinte egyik pillanatról a másikra széthullott alkotóelemeire, hogy új életet kezdjen, de immár pirospaprikától színes kolbászként.

Tizenhat csapat veselkedett neki a teendőknek

Az új életre való hívásról nem kevesebb mint 16 csapat gondoskodott. A kolbásztöltés nem játék, így a főzőversenyeken megszokott mókás nevek most a háttrébe szorultak. Minden csapatnak volt egy saját „főböllére”, aki vállalta a megmérettetés súlyát, ennek megfelelően a legtöbb csapat a vezér nevét kapta. Szikrázó napsütés, remek hangulat és a hajnal hűvösében kihűlt hús várta tehát a darálókat és a fűszeres dobozokat, kosarakat. Az udvaron kialakított játszótéren gyerekek hintáztak, míg az asszonyok saját készítésű muffinokat és forgácsfánkokat hordtak körbe. Persze nem minden hölgy tehette ezt meg, hiszen a kolbász élelmiszer, ennek megfelelően azért a legtöbb helyen felügyelték a munkamenetet. A nagy tömegben nagy a fertőzés veszélye is, így a kis­üsti pálinkák ezernyi fajtáját kínálták. A koronavírus nem viccel, de az almásiak sem.

A kolbásztöltés férfi munka, de az asszonyok nélkül ez sem sikerülhet Fotó: Palocsai Jenő

A receptekre is rákérdezett a hírlap merész munkatársa, ám a titkos összetevővel kapcsolatban kétféle nyilatkozat volt. Az egyik, hogy nincs ebben semmi, csak a szokásos, vagyis só, bors, kömény, paprika, fokhagyma és darált hús, de volt olyan hely, ahol szavak nélkül jelezték, hogy nem fagyos a föld, könnyű ásás esik benne, így ott nem erőltettük a kényes kérdést. A nevező csapatok reggelit, sült vért kaptak, ebédre a teljes sereg által készített kolbászokat ették sütve, és persze fogyott némi helyi bor és jövevény sör is, de csak a nehéz, zsíros ételek miatt. Négy alakulat végzett elöl a versenyben, a vezérek neve szerint Farkas Gábor és csapata lett az első, Oszoli János és Váradi Zoltán csapata lett a második és a harmadik. Tóth Zsolt különdíjat kapott, mert olyan különleges kolbászt készített, amire még a szakácsokból álló zsűri sem számított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában