a magyar kultúra napja

2020.01.22. 12:00

Neked mit jelent a kultúra? Fejér megyei művészek válaszoltak

A magyar kultúra napja alkalmából megkérdeztünk helyi művészeket, mit jelent számukra a kultúra, ami egy rendkívül szerteágazó, sokszínű területet foglal magába.

Fodor Tímea

Forrás: shutterstock

Nagyon szép kérdés, és erősen összetett

A székesfehérvári Kiss Gábor költő leginkább azt vallja, hogy a kultúra az a különleges pillanat, ami ki tud ragadni minket a hétköznapok sodrásából, és tud adni az életünkbe egy kis pluszt. Legyen ez egy könyv, vagy csak egy vers, de lehet egy kép is, ami előtt az ember elidőzik kicsit, vagy akár egy színdarab, ami egy estére kikapcsol. S ezért is jó, hogy a kultúra ma egyre színesebb, így mindenki meg tudja találni azt a színt, ami magával tudja ragadni. Gábor jobban szereti a kevésbé elvont dolgokat, ami mindenki számára érthető, és nem kell hozzá külön szótár vagy művészettörténeti képzettség.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Megkérdezésünkre elárulta, hogy mivel nagyjából kétévente szokott kiadni könyvet, így a következő 2021-re esedékes. A vázlatát már nagyjából összerakta, és a bemutató első fejezetével is elkészült már.

Meg kell találnunk az értéket, ami számunkra örömteli

Képzőművész-tanulóként Szabina úgy gondolja, a kultúra fogalma manapság még mindig hordozza az érték és a minőség jegyeit. Alapvetően az embernek kezdetektől fogva szüksége volt az önkifejezésre. Elsősorban azért, hogy megtanuljon kommunikálni, később pedig változatos személyisége kiteljesítéséért.

„A kiállítás időpazarlás.” Hangzott el egy serdülő szájából.

Illikmann Szabina, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola egykori tanulója. Fotó: Szabó Csaba Zsolt

Szerinte nem kell olyan szigorúan felfognunk, hiszen a mindennapi életben is fellelhető ez. Ha ránézünk az utcán egy-egy „bandára”, akik csoportosulnak, legyen az fiatal, középkorú, akár idős, mindenkinek megvan a maga világa. A kis univerzuma, amiben jól érzi magát és megtalálja a szívének kedves embereket benne. Mondhatjuk őket rétegkultúrának? Igen.

De például a képek körülvesznek minket, hiszen ki ne lőtt volna már egy szép fotót a párjával, vagy éppen egy különleges pillanatról az életében. Ez ugyanolyan fontos és lélekemelő tud lenni, mintha például egy Rembrandt festményt csodálnánk a National Gallery-ben Londonban. Valakinek az egyik „uncsi”, míg a másiknak élete legszebb élménye. Meg kell találnunk az értéket, ami számunkra örömteli, ami kiszakít a valóságból és többek leszünk általa – fogalmazza meg véleményét.

Minden emberre hatással van

Szabacsi Nándor, a Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára számára a kultúra egyfajta erkölcsi tartalommal rendelkező értékteremtést jelent, amely független az izmusoktól, a politikai hovatartozástól és a társadalmak közötti egyenlőtlenségektől. Mivel a kultúra egy globális „termék”, ezért minden emberre hatással van, akár közvetlen, akár közvetett formában. Nándornak a kultúra egyben görbe tükörként is szolgál, hiszen több művészeti ágban, például a filmművészetben is gyakran jelenik meg kendőzetlenül a társadalomkritika és a populáció alapvető problémáinak szemléltetése.

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában