Két verseny egy időben, hat megye diákjainak

2020.01.17. 07:30

Másodjára is királyi! – Lezajlott a II. Királyi Ízek, Illatok Gasztronómiai Verseny

Kreatív megvalósítások tehetséges, ügyes gyerekektől – a kereskedőket jellemezte ekképpen Molnár Mária zsűritag, de bátran állítjuk: mindez a gasztroverseny szereplőire is igaz volt.

Szanyi-Nagy Judit

Szép látvány, igaz? A hölgyet Mártonyik Ivettnek hívják, alkotása pedig az Almás-sajtkrémes tányérdesszert muskotályos öntettel nevet viseli. Ivett annak a veszprémi középiskolának a tanulója, amelynek csapata csütörtökön abszolút győzelmet aratott a fehérvári Deák-iskola gasztronómiai versenyén. A megmérettetésen a szakács versenyzők mártásokat öntöttek, szószokat loccsantottak, csurrant-cseppent, mi szem-szájnak ingere. A pincérek és a szintén versenyző kereskedők is hasonló beleadással küzdöttek a szép látványért – miközben a pályaorientáció részeként bárki tortákról vagy éppen mézekről értekezhetett a helyszínen. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A hivatalos nevén – nagy levegő! – Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskolában ismét nagy volt a nyüzsgés csütörtökön. Ezúttal nemcsak az ide járó diákok fordultak meg az egyes termekben: Békéscsabáról, Budapestről, Dunaújvárosból, Kaposvárról, Pécsről, Siófokról, Tatabányáról és Veszprémből is érkeztek tanulók, hogy szaktudásukat megmutassák egymásnak és a szakértő zsűrinek. Előbb Mészáros Attila alpolgármester és Zelei Eszter igazgató köszöntötte őket, majd egy szakmai totó kitöltése után mindannyiuk elfoglalta helyét: a II. Kereskedők Viadalának résztvevői az egyik, a II. Királyi Ízek, Illatok Gasztronómiai Verseny szereplői pedig a másik irányba indultak megmérettetni magukat.

Szép látvány, igaz? A hölgyet Mártonyik Ivettnek hívják, alkotása pedig az Almás-sajtkrémes tányérdesszert muskotályos öntettel nevet viseli. Ivett annak a veszprémi középiskolának a tanulója, amelynek csapata csütörtökön abszolút győzelmet aratott a fehérvári Deák-iskola gasztronómiai versenyén.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kereskedők versenyén összesen nyolc csapat indult – Budapesten kívül az összes többi, már említett városból –, a fiatalok a többi között újrahasznosított csomagolóanyaggal dolgoztak s alkottak szebbnél szebb csomagolásokat. Mivel a versenyen magas színvonalú munkák születtek, a zsűri – Molnár Mária, a SPAR áruházvezetője és Horváth Viktória, a Hervis székesfehérvári boltvezetője – úgy döntött: a kaposvári széchenyiseknek különdíjat ítél oda. Harmadik lett a dunaújvárosi, második a házigazda székesfehérvári, első pedig a siófoki krúdys csapat.

A szakácsoknak egy előételt és egy főételt kellett elkészíteniük három óra alatt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A gasztronómiai versenyen pincér-, szakács- és cukrásztanulókból álló, háromfős csapatok versenyeztek. A szakácsok libamájból előételt, szarvascombból főételt, a cukrászok pedig a főfogásokhoz illő desszertet készítettek el. Mindezt három óra alatt. A pincérek – a többi között – „Királyi lakoma a koronázóvárosban” témakörben díszítettek asztalt, vagy éppen bort szolgáltak fel.

 

A szakmai tapasztalatszerzést is elősegítő versenyen négy indulóból a negyedik helyen végeztek a dunaújvárosiak, harmadik lett a budapesti, második a deákos csapat, első pedig a veszprémi Jendrassik-Venesz „válogatottja”. Náluk minden egyes csapattag egyéniben is az első helyen végzett a zsűri – Adamek Balázs, Volenter István séfek, Madler László étteremvezető, Nyikos Szabolcs üzletvezető-helyettes, valamint Csete Ildikó, Pass Szilvia és Végh József mestercukrászok – döntése alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában