Kiállításnyitány nemezzel és csipkével

2020.01.07. 07:05

Hagyomány és kézművesség a fehérvári könyvtárban

Hagyomány és kézművesség címmel a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak alkotásaiból nyílt hétfőn este kiállítás Székesfehérváron, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában.

V. Varga József

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Minden alkotás tükör – fogalmazta meg a többi között Szenczi Jánosné Török Zsuzsanna szövő, az egyesület elnöke. Tükör, mely egyrészt képet ad az adott kézművesről, de másrészt olyan felület, amelybe bele is nézhetünk. A huszonhat kiállító garancia a sokszínűségre, a tárgyak, a technikák a népművészetben gyökereznek, de egyben modernek is, ott van a helyük körülöttünk.

A könyvtár vezetője, Kalincsákné Molnár Zsuzsanna és Szenczi Jánosné Zsuzsanna Fotók: Pesti Tamás

– Kiállítással kezdjük az új esztendőt, és reményeink szerint kiállítással is zárjuk – mondta egyebek között megnyitójában az egyesület elnöke. – És persze év közben is arra törekszünk majd, hogy időről időre megmutassuk magunkat és munkáinkat a nagyközönségnek. Úgy is fogalmazhatnék: vízkereszttől adventig tart folytatásos tárlatunk. Az alkotók valamennyien az egyesület tagjai, és évnyitó kiállításukon a kézművesség, a népi iparművészet számos ágazatába engednek bepillantást. A bútorfestésbe, a csipkeverésbe, a csuhézásba, az ékszerkészítésbe, a fafaragásba, a fazekasságba, a gyöngyfűzésbe, a hímzésbe, a kárpitszövésbe, a mézeskalácskészítésbe, a nemezelésbe, a papírmerítésbe, a szövésbe és a textilvarrásba. Felvillantva szépségeket, s egyben megmutatva tehetségüket. A tárlat január végéig megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

 

A kiállítók:

Bútorfestés: Radetzky Jenőné, Winter Krisztina.

Csipkeverés: Gergő Katalin, Bálint Zsuzsa.

Csuhé: Gelencsér Julianna.

Ékszer: Dér Virág.

Fafaragás: Gulyás Antal.

Fazekas: Cs. Angyal Zsuzsa.

Gyöngy: Gábor Ildikó, Vadász Erzsébet.

Hímzés: Erősné H. Gabriella, Tuba Pálné.

Kárpitszövés: Mayer Györgyné, Rózsavölgyi Ágnes.

Mézeskalács: Szaniszló Ágnes.

Nemez: Balla Gemma.

Papírmerítés: Vincze Mátyás.

Szövés: Telbiszné H. Csilla, Gulyás Antalné, Fodorné László Mária, Szenczi Jánosné Török Zsuzsanna, Sigmond Gáborné, Szabóné Rápolti Éva. Textilvarrás: Bodáné F. Zsuzsa, Tóthné A. Anikó, Pokrovenszky Lászlóné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában