Kőris-, tölgy- és akácfákat is elhelyeznek

2020.01.23. 07:10

Folytatódnak idén a városi faültetések Fehérváron

A fehérvári faültetési program – melynek keretében mintegy százhúszezer facsemetét helyeznek el a város területén – folytatódik.

Héjj Vivien

Tavaly kezdődött a nagyszabású fásítási program

Fotó: illusztráció

A tavalyi év őszén kezdődött erdősítési program keretében a város több területén helyeznek el örökzöldeket, díszfákat és díszcserjéket. A fajták kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy várostűrőek legyenek. A talajvizsgálatok elvégzése után kilenc fafajból választják ki, hogy milyen fajok kerülhetnek egy adott területre.

– Az ültetendő fák javarészt keménylombúak, mint például a kőris, a tölgy, vagy az akác – mondta el kérdésünkre Zákányi Tamás, a Városgondnokság városüzemeltetési igazgatója.

Tavaly kezdődött a nagyszabású fásítási program
Fotó: illusztráció

Eddig mintegy hatszáznyolcvan fát ültettek el a városban. Ezek húsz-huszonöt centiméter törzskerületű csemeték. A már beültetett hárs-, juhar- és kőrisfákat többnyire a már régebben kivágott fák helyén, újonnan épült parkolók környékén, vagy pedig a lakosság által kért területeken helyezték el.

A most beültetett fák esetében újdonság, hogy a Városgondnokság kipróbálja az öntözőzsák használatát, amely folyamatos vízellátást biztosít a frissen telepített fáknak – olvasható a városgondnoksági honlapon. Az erdősítési munkálatok a palotavárosi tavak mögötti területen kezdődnek majd, ahol száztizenháromezer csemetét ültetnek el. A program továbbá érinti a Sóstó Természetvédelmi Terület Sárkeresztúri út felőli részét is, ahol nagyjából ötezer fát helyeznek el, melyek egy egybefüggő fásított területet hoznak létre.

A munkálatok várhatóan még az idei évben befejeződnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában