Egyre hangosabb a vita

2020.01.22. 11:30

A Vasmű úti tarvágás kérdőjelei: hatóság engedélye nélkül döntöttek (fákat)?

Politika, botrány, Duna-parti uradalmi színjáték vagy látlelet?

Sági Zoltán

A szakvélemény szerint: „Az érintett fák aránya miatt célszerű a teljes fasor cseréjében gondolkodni” – azaz nem volt mind menthetetlen

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A helyhatósági választásokat követően, miközben a Normafánál kivágásra ítélt fák védelmében, pár nap alatt közel 18 ezer aláírás gyűlt össze, november végére a dunaújvárosi Vasmű úton álló, hetvenesztendős platánok sorsa – néma csendben – megpecsételődött. Annál hangosabb a vita azóta, a platánok tarvágott csonkjai fölött.

A minap magunk is megírtuk a kormányhivatal közleményére hivatkozva, hogy feléjük Sürü Renáta, a korábbi jegyző a platánsor kivágásának engedélyezési folyamata során nem jelzett kizárási okot. Ebből arra következtettünk, hogy a jegyző maga engedélyezte a kivágásokat. Jogvégzett olvasóink azonban arra hívták föl a figyelmünket: az ügy önkormányzati hatáskörű lévén a kizárás fönnáll, így kevéssé elképzelhető, hogy a távozott jegyző, a szabályokat áthágva, maga engedélyezte volna az akciót. Ez esetben azonban nem adódik más következtetés, mint hogy illetékes hatóság engedélye nélkül végezték el a Vasmű úti fák kitermelését.

A szakvélemény szerint: „Az érintett fák aránya miatt célszerű a teljes fasor cseréjében gondolkodni” – azaz nem volt mind menthetetlen

Ez ügyben megkerestük a volt jegyzőt, Sürü Renátát, aki – a várossal a távozásakor aláírt titoktartási megállapodásra hivatkozva – sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta e logikus következtetést. Amelyet alátámasztani látszik a korábbi polgármestertől, Cserna Gábortól kapott azon információnk is, hogy ő már december 19-én e kérdéssel fordult Pintér Tamás megválasztott polgármesterhez, nevezetesen, hogy ki engedélyezte a fakivágásokat. (Ha Sürü adott volna engedélyt, Cserna vélhetően tudott volna róla, és nem teszi föl a kérdést.) A vonatkozó szabályok alapján Cserna Gábornak 15 munkanapon belül választ kellett volna kapnia kérdésére, ám az keddig nem érkezett meg hozzá.

Telefonon több alkalommal kerestük Pintér Tamást is, hogy megkérdezzük: ki járt el hatóságként a fakivágások engedélyezésekor. Egyelőre azonban nem sikerült elérnünk. Marad hát a következtetés: maga a polgármester volt az, aki államigazgatási hatósági hatáskört öltött az engedélyezéskor. Erre akkor van lehetősége, ha például emberélet forog kockán. Ugyanakkor a város honlapján nyilvánossá tett szakvélemény alapján világos: az azóta kivágott platánok 10 százaléka a húzópróbán a biztonságos szint fölött teljesített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában