Folytatódó túrák és útvonal-felújítások

2020.01.08. 07:10

2020-as terveikről kérdeztük a Fejér Megyei Természetbarát Szövetséget

A túraszervezés mellett 2020-ban is nagy hangsúlyt helyez az útvonalak gondozására a természetbarát szövetség. Az idei első rendezvényük a Fázós TOPorgós Téli Teljesítménytúra lesz.

Héjj Vivien

„Kistalpúaknak” és „nagytalpúaknak” is kínálnak túrákat Fotó: HI

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség 18 tagszervezettel és 1000-1200 állandó taggal működik. A szövetség feladata, hogy a turistatársadalomban összefogja azokat a Fejér megyében lévő szervezeteket, melyek a természetjárással valamilyen módon kapcsolatban vannak. Ezeket a csoportokat koordinálja, segíti a működésüket, de akár a rendezvényeik megtartásához szük­séges engedélyek beszerzésében és a hatóságokkal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt – tudtuk meg Horváth Istvántól, a szövetség főtitkárától.

Kezdőként is részt vehetünk a túrákon

Az idei első eseményük a Fázós TOPorgós Téli Teljesítménytúra lesz, amely a Pázmándi Toporgó Természetjáró Egyesület szervezésében jön létre január 18-án. Ezt követi a XV. Észak-dunántúli Kupa, melynek szervezője az Észak- dunántúli Területi Természetbarát Szövetség. A kupa során hat megyét érintve hatvan teljesítménytúrát szerveznek. A nyitóállomás Kincsesbányán lesz január 25-én. A hagyományosan mindig ősszel megrendezett Természetbarát Találkozó mellett február 8-án egy téli összejövetel, a Fejér Megyei Téli Disznótoros Találkozó is megvalósulhat. Ekkor a tagszervezetek írnak ki túrákat az egyesületek részére. Az esemény lényege, hogy a barangolás után a kisgyóni Bányászháznál a résztvevők disznótoros lakomával, közös beszélgetéssel zárhatják a napot.

A szövetség a kirándulások megszervezése, lebonyolítása mellett nagy hangsúlyt helyez a túraútvonalak fenntartására, felújítására is.

„Kistalpúaknak” és „nagytalpúaknak” is kínálnak túrákat Fotó: HI

A megyében 750 kilométer turistaút van. A tavalyi évben 78 kilométernyit festettek fel hat egyesület összehangolt munkájának eredményeként a Közép-dunántúli Pirostúra mozgalom útvonalán. Ezt a munkát folytatni szeretnék az idei esztendőben is: június elején egy jelzésfestő tábor alkalmával az Országos Kéktúra Fejér megyei útvonalának felújításában vesznek majd részt a vállalkozó­szelleműek. A tervek szerint Kisgyónból indulva, csoportos munkával fogják végrehajtani a kitűzött feladatot.

A túraútvonalak különbözőségének köszönhetően mindig lehetőség van kezdőként is részt venni az eseményeken. Az 5-10 km-es túrák az úgynevezett kistalpúaknak, míg a 30-40 km-es útvonalak a nagytalpúaknak adnak lehetőséget a kikapcsolódásra. A hagyományos sétatúrák mellett kerékpáros és vízi rendezvények is sokszínűvé varázsolják az egyesületek életét.

A szövetséghez továbbra is csatlakozhat bármilyen, természetjárással kapcsolatos egyesület. Bővebb információk elérhetők a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség hon­lapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában