„Vén Zoltán egyike Európa leghumorosabb művészeinek”

2019.12.10. 20:00

Szép mesterségek kezdete – Megjelent Vén Zoltán grafikusművész könyve

Megjelent Vén Zoltán grafikusművész Paradigma, paradoxon, parafrázis, parakmé című könyve. A míves kötet bemutatóján jártunk az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör összejövetelén a Vörösmarty teremben.

Majer Tamás

„Vén Zoltán a világ jelenségeit egy bizonyos tiszteletlenséggel figyeli” Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A kiadványban szereplő válogatott írások – mintegy húsz szerző fejéből pattantak ki – Vén Zoltán munkásságáról szólnak. A több mint száz grafikai illusztráció Vén Zoltán elméjéből pattant elő, hasonlóképpen, mint ahogy Zeusz, a görög mitológia főistenének fejéből Héphaisztosz kalapácsütésére világra pattant Pallasz Athéné, a művészetek istennője, aki persze más „tárcákat” is vitt anno.

Vén Zoltán minden grafikai alkotásához kapcsolódik legalább egy történet. A bemutatón ezek közül adott elő néhány kacajfakasztót.

„Vén Zoltán a világ jelenségeit egy bizonyos tiszteletlenséggel figyeli”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Szép mesterségek kezdete – mutatott Vén Zoltán ugyanarra a képre, amelyet mi is megmutatunk itt. – A pásztorlányka a kedvese után nézve a homokba rajzol. Nem tudjuk, mit lát, sem azt, hogy mit rajzol. Mellette egy szoboralak, ki a talpára rajzol, valószínűleg hennával. Nem tudjuk, mit. Titokzatosak – beszélt grafikájáról a művész. – Nekem meg van egy tapasztalatom. Fiatalember koromban, 20-25 éves voltam, hármasban elmentünk egy presszóba. Lehetett kapni szimplát, duplát. Ez egy elegáns dolog volt. Leültünk. A szomszéd asztalnál két gyönyörű nő kávézott és beszélgetett. Ondolálva volt a hajuk, csomagból öltöztek… Az öregebbek még tudják, mit jelent az. Tehát nagyon elegánsak, nagyon decensek voltak. Mi tettük a megjegyzéseket: „De szép vagy! De csinos vagy!” Nem is így volt! Akkor még tilos volt ez a tegezés. „De csinos maga!” De tetszik nekem maga!” – pontosította maga magát Vén. – Kis mosollyal honorálták, de nem ereszkedtek le hozzánk, kávéztak. Az egyik jóképű fekete srác közülünk azt mondta a szőkének: „Maga nagyon illene hozzám, de szívesen elmennénk sétálni!” A szép szőke kibújt a cipőjéből, gyönyörű lábait keresztbe tette, és felém mutatta cipője talpát – csigázta föl hallgatóságát a grafikus „előadóművész”. – A cipő talpára tintaceruzával az volt ráírva, hogy „6000,-” – véget ért a történet udvarlási epizódja.

Szép mesterségek kezdete
Reprodukciófotó: Nagy Norbert

„…Vén Zoltán egyike Európa leghumorosabb művészeinek. A világ jelenségeit egy bizonyos tiszteletlenséggel figyeli. Magatartását azonban bölcsesség, tudás, az antik mitológiának és európai kultúrának alapos ismerete jellemzi, melyek távol tartják őt az olcsó megoldásoktól…” Olvasható a könyvben Vilem Stranskytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában