A hétfői közmeghallgatásból egy zajos lakossági fórum lett

2019.12.10. 11:30

Pázmándi állóháború: nem közelednek az álláspontok

Megmerevedtek a frontvonalak. Röviden így lehetne jellemezni a polgármester és Tóth László képviselő, valamint a többi öt képviselő között kialakult helyzetet. Jól megmutatkozott ez a hétfő estére meghirdetett közmeghallgatáson.

Borsányi Bea

Farkasné az óvoda éves munkatervébe is szeretne belepillantani Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Mint ismeretes, az októberi választásokon a faluban újraválasztották a korábbi polgármestert, Virányiné Reichenbach Mónikát, ám csapatából csak egyetlen képviselő, aki a korábbi testületnek is tagja volt, Tóth László kapott bizalmat. Pázmánd további 5 képviselője a Virányinével szembenálló csoportosulásból került ki.

Feszült hangulat

Hétfőn este a polgármester mindjárt az ülés elején közölte a művelődési házban megjelent pázmándi lakosokkal, hogy képviselői kérésre ugyan közmeghallgatást hirdettek meg, amelynek egyetlen napirendi pontja a lakossági „eszmecsere” volt, ám mivel a jegyző, betegszabadság miatt nem tud jelen lenni, és a meghirdetett közmeghallgatás egyéb törvényi előírásoknak sem felel meg, ezért csak lakossági fórumot tarthatnak. Ez a bejelentés megadta az összejövetel alaphangját, amely perceken belül még feszültebbé vált. Először arról vitáztak, ki hibázott ezzel kapcsolatban.

Mindenkinek megvolt a maga véleménye, és azt nem is tartotta magában
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Miért nem ment a munka két hónapig?

Virányiné arra emlékeztetett, az 5 képviselő kifejezett kérése volt az, hogy kötetlen beszélgetést rendezzenek, amelyen a pázmándiak szabadon kérdezhetnek, ugyanis tapasztalatok szerint mire egy törvényes közmeghallgatás kötelező része lezajlik, a lakosok nagy része távozik az ülésről. A meghívó szerinti egyik előterjesztő, Kutai Tibor szerint azonban Virányiné a hibás, mivel bizonyos tényeket – így azt, hogy a jegyző nem tud részt venni az ülésen – elhallgatott a testület tagjai előtt. Szóba került az is, hogy az elmúlt mintegy két hónap alatt sem készült el a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása, amivel kapcsolatban szintén egymásra mutogattak a szemben álló felek.

Mintegy háromnegyed óra eltelte után hangzott el az első lakossági kérdés: miért nem ment a munka két hónapig? A válaszok természetesen eltérők voltak – a megfelelő kommunikáció hiánya mindkét féltől elhangzott –, a lakosok pedig pártállásuktól függően értékelték a hallottakat, Kutai Tibor pedig látványosan átült a hallgatóság soraiba. Egy idősebb hölgy megjegyezte: „Mi választottunk meg benneteket, az a cirkusz, ami itt megy, a választók szembeköpése.” Majd felszólította a jelenlévőket, számoljanak be arról, mit tettek eddig annak érdekében, hogy a kampányban tett ígéreteiket megvalósítsák.

Farkasné az óvoda éves munkatervébe is szeretne belepillantani
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Stitz Attila és Farkas Miklósné részéről konkrétumok is elhangzottak: előbbi az utak kátyúzása, utóbbi a falu intézményeinek – művelődési ház, iskola, óvoda – működésével kapcsolatosan fogalmazott meg előterjesztéseket. Az ülést azonban továbbra is a személyes, cinikus, már-már rosszindulatú megjegyzések és utalások jellemezték mind a lakosok, mind pedig az asztalnál ülők részéről.

Egy biztos: még az idén lesz közmeghallgatás is Pázmándon, de amennyiben nem születik megegyezés valamilyen formában a polgármester és a képviselők között, az a település működésképtelenségéhez vezethet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában