a kutatás folyamata és a kontextus

2019.12.11. 16:00

„Ahol ők nyugodni akartak” – Árpád-házi csontvázakról készült kötetet mutattak be

1848-ban Fehérváron megtalált, majd a budai Mátyás-templomban elhelyezett Árpád-házi csontvázak azonosításáról és genetikai vizsgálatáról mutattak be új kötetet kedden a fővárosban.

FMH, Majer Tamás

A kutatás ötletadója az Országos Onkológiai Intézet korábbi főigazgatójaként Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere volt, aki közösen szerkesztette a kötetet Szentirmay Zoltán patológussal.

Kásler a könyvbemutatón kiemelte, a 2012–2017 között lezajlott genetikai kutatás meghatározta az Árpád-házi geno­típust, amelynek birtokában lehetővé vált a fehérvári Nagyboldogasszony-bazilika területén feltárt, most a Mátyás-templomban őrzött maradványok egyedi, személy szerinti azonosítása. A kötet bemutatja a kutatás folyamatát és a történeti-régészeti kontextust.

A kutatás eredményei megerősítették: valóban III. Béla és felesége, Antiochiai Anna maradványai nyugszanak a Mátyás-templom síremlékében. Feltehetően sikerült beazonosítani II. (Vak) Béla csontvázát is a Mátyás-templom altemplomi szarkofágjában.

A miniszter kifejtette, nincs akadálya a fehérvári királyi bazilikából származó összes maradvány azonosításának! Az Árpád-házi csontvázak azonosítása után rekonstruálni lehet a királyi bazilikát, és ismét eltemetni „nagy királyaink maradványait, ott, ahol ők nyugodni akartak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában