Ünnepek és hétköznapok: Mit tehetnék érted?

2019.12.05. 07:40

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából rendeztek ünnepséget Sárbogárdon

Köszöntők és műsorszámok sorjáztak, a Mikulás megajándékozta a gyerekeket. Mit tehetnék érted? Bródy János dalát Halász Judit előadásában sokszor hallhattuk már.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Jó lenne, ha ez a kérdés nemcsak az ünnepek alkalmával válna fontossá, hanem a mindennapjainkat is vezérelné – hangzott el tegnap a Kossuth Zsuzsanna iskola diákjainak mozgásos produkciója kapcsán. 1992 óta december 3-a a fogyatékos emberek világnapja, Sárbogárdon a már sok évre visszatekintő, immár hagyománnyá vált rendezvényen a fogyatékossággal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat köszöntik ilyenkor. – Összeköt bennünket a gondolat, hogy a közösségünk része mindenki, aki az akar lenni, legyen akár ép vagy fogyatékos – ahogy a szakma fogalmaz –, és közös nyelvünkön mindenki kifejezheti a gondolatait és érzéseit akár egy-egy hanggal, szóval vagy éppen mozdulattal – hangsúlyozta beszédében Sükösd Tamás polgármester.

Megköszönték a támogatók önzetlenségét

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából Sárbogárd Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Sárbogárdi Tagintézménye és a Csipike Egyesület tegnap ünnepséget rendezett a művelődési központban. Az ENSZ 1992-ben december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította. Ezzel kívánta ráirányítani a figyelmet a baleset, betegség következtében fogyatékossá vált gyermekek, felnőttek és családjaik mindennapi életére, nehézségeire. Amint elhangzott: a rendezvény célja a figyelem felkeltésén túl kicsit a figyelem „elterelése” is, mivel a szervezők reményei szerint a műsorszámok alatt valamennyiünknek lehetőségünk lesz kikapcsolódni, szórakozni.

– Álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el azon, a hétköznapokban hogyan tudunk mindenkinek „akadálymentes” életet biztosítani – fejtette ki többek között Sükösd Tamás polgármester.

A műsorban felléptek a TenDance és a Tehetség tánciskola tagjai is Fotó: V. Varga József

– És nemcsak a fizikai akadálymentesítés fontos, hanem az is, hogy mindenki, aki a társadalom megítélése szerint az épekhez tartozik, ledöntsön magában minden falat, amely elő­ítéletekből emeltetett, és amely elválasztani igyekszik őt a fogyatékkal élőktől. Ugyanezen akadálymentesítés része, hogy a fogyatékkal élők lebontsák a lelki akadályt, amely abban gátolja őket, hogy részt vegyenek a mindennapjainkban, vagy akár egy ilyen ünnepi alkalmon megmutassák magukat.

A műsorban közreműködött a sárszentmiklósi iskola Pityer énekhármasa, a sárbogárdi Kossuth Zsuzsanna gyógypedagógiai intézmény számos diákja (jelenettel, tánccal, dallal), a TenDance Tánccsoport és a Tehetség Művészeti Iskola táncosai, valamint a martonvásári Pápay Ágoston speciális iskola néptánccsoportja. Szabó Zsuzsanna énekelt, Gomán Noémi szavalt, Szakács Zsóka saját versét mondta. Zárásként a Mikulás megajándékozta a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában