"Ő dalol, zsoltároz aztán, énekekkel fönt virrasztván, Krisztusának udvarol"

2019.11.07. 07:35

Védőszentjét ünnepelte a fehérvári Szent Imre iskola

Védőszentje és névadója ünnepnapján koszorúzással és szentmisével indult szerdán a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda tanítási napja.

Sági Zoltán

Az egyházmegye és a város együtt koszorúzott Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A koszorúzás – amelyre a Szent Imre-templom mögötti posztamensen álló Szent Imre szobornál az iskola két osztálya vonult fel az intézmény zászlaja alatt – kis csúszással, reggel 8 órakor vette kezdetét. Az eseményen a várost Mészáros Attila alpolgármester képviselte, az iskola részéről pedig a diákok és az őket kísérő pedagógusok társaságában ott volt az iskola igazgatója, Csák Lajos, valamint Ugrits Tamás, püspöki biztos.

Az egyházmegye és a város is tiszteletét tette a rövid reggeli ünnepségen Szent Imre herceg ünnepnapján, melyen a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda növendékei koszorút helyeztek el névadójuk és védőszentjük szobránál, majd ünnepi szentmisén vettek részt.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A himnusz eléneklése után az iskola egy tanulója Kosztolányi Dezső, A királynak című versét szavalta el. A Szent Imre-szobor fölötti ágakról cserregve megszólalt egy barátcinege, ezzel különös hangsúlyt kapott a versszak: „Gédeonnak kürtje zendül, mágusokra néma csend ül, kürt se szólal meg sehol. Ő dalol, zsoltároz aztán, énekekkel fönt virrasztván, Krisztusának udvarol.”

Az egyházmegye és a város együtt koszorúzott
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szavalat után került sor a koszorúk elhelyezésre, amelyek közül a városét az alpolgármester, az egyházét és az iskoláét a püspöki helynök és az igazgató helyezték el. Az ősi magyar himnusz, a Boldogasszony anyánk eléneklése után az osztályok a zászlót követve bevonultak a templomba, ahol ünnepi szentmisével folytatódott a megemlékezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában